Orbán Viktor: Hazudtak Brüsszelben, a spekulánsok pedig dörzsölik a tenyerüket

Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára, és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint a nehéz időkben be kell vonni az embereket a döntésbe, mert minél nehezebb a helyzet, annál nagyobb szükség van az egységre – írta az M1 Híradó online kiadása.

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Voltak nehéz, sőt válságos pillanatok az elmúlt 12 év kormányzása idején, és azt tanultam meg, hogy a legjobb, ha ilyenkor valamilyen formában be tudjuk vonni az embereket a döntésbe – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő szerint egyetértési pontokat kell megpróbálni találni a társadalomban, mert minél nehezebb a helyzet, annál nagyobb szükség van az egységre.

„Most nehéz időket élünk, ezért szükségünk van a nemzeti konzultációra”

– tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta, hogy erre azért is van szükség, mert az emberek fizetik meg a szankciós politika árát, hiszen az energia ára nem gazdasági, hanem brüsszeli politikai döntések következményeként emelkedett meg.

Mindez annak ellenére történt, hogy a választások után uniós szinten megállapodtunk Brüsszellel, hogy az energiahordozókat kihagyjuk a szankciókból, de az EU nem tartotta be ezt a megállapodást, ezért volt szükség a rezsicsökkentés átalakítására vagy az árstopok bevezetésére.

Ez az új helyzet, most az a kérdés, hogy tovább rontunk-e ezen a helyzeten, mert az unióban újabb és újabb szankciókat akarnak bevezetni.

„Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek,

mert azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára, aztán mégis kiterjesztették, azt mondták, hogy a szankcióval véget lehet vetni a háborúnak, de a háború elhúzódik, emiatt az árak az égben vannak, ami gyötri az embereket, a spekulánsok pedig dörzsölik a tenyerüket” – mondta a miniszterelnök.

Marad a 13. havi nyugdíj

Orbán Viktor kijelentette, hogy ebben a bizonytalan helyzetben vannak biztos pontok, ilyen a nyugdíjasok helyzete. 2010-ben a nyugdíjasok szenvedtek, és nem kompenzálták őket. Elmondta, hogy a kormány nemcsak a nyugdíjak értékét védi, hanem a 13. havi nyugdíjat is fenntartja, ez erkölcsi kötelesség. Az infláció mértékének megfelelő korrekciókra mindig lehet számítani és nemcsak a nyugdíjasok, hanem a nyugdíjszerű ellátásban részülők is kapnak, bár utóbbi nem törvényi kötelezettség – tette hozzá a kormányfő. Kifejtette, hogy lesz egy inflációkövető emelés, és ha a gazdasági teljesítmény lehetővé teszi, akkor még nyugdíjprémium is.

Mások kottájából játszik a baloldal

A kormányfő a baloldallal való együttműködésről azt mondta, hogy nehéz ügy. Nehéz úgy együttműködni valakivel, hogy valaki más finanszírozza őket, ugyanis nem velük kellene tárgyalni, hanem azokkal, akik pénzelik őket. Orbán Viktor szerint Amerikából pénzelik őket, így „aki fizet, az rendeli a nótát” – fogalmazott a kormányfő.

A szívhangtörvény kapcsán a miniszterelnök elmondta: az abortuszt törvény szabályozza, az új szabályozás nyugvópontra juttatta az ezt övező vitákat. De véleménye szerint az abortusztörvény módosítása most nem az az ügy, amivel ebben a helyzetben foglalkozni kell, hiszen háború van, szankció van, „itt van ez a dollárbaloldal a hátunkban”, tehát ilyen körülmények között nem ezzel kell foglalkozni. Ugyanakkor leszögezte, hogy a kormány nem készül az abortusztörvény módosítására.

Forrás: Híradó

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor- írja oldalán a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság. A fő veszélyforrások közé tartozik

Tovább »