Lezárult a népszavazás az oroszok által megszállt területeken

Az Oroszországhoz történő csatlakozás mellett voksolt a „népszavazáson” részt vett lakosok több mint kilencven százaléka az érintett területek többségében. A nyugati hatalmak közölték, hogy csakúgy, mint 2014-ben a Krím esetében, a népszavazást illegitimnek, az eredményét pedig érvénytelennek tekintik. A megszállt ukrajnai területek annektálása várhatóan nem tesz pontot az orosz-ukrán háború végére.

Illusztráció fotó.

Az Oroszország által megszállt négy ukrajnai régióban arról számoltak be az oroszok által beiktatott tisztviselők, hogy a múlt pénteken indult „csatlakozási népszavazáson” a szavazók nagy többsége az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntött – írta a Reuters szerdán.

Az Amerikai Egyesült Államok korábban arra szólította fel az ENSZ-t, hogy állásfoglalásban ítélje el Oroszország népszavazási kezdeményezését, amelyet álnépszavazásnak minősített, azonban az oroszok kitartottak a saját elképzelésük mellett. A lap kiemelte: a sebtében megszervezett szavazások öt napon át zajlottak Donyeck és Luhanszk keleti régióiban, valamint a délre fekvő Zaporizzzsjában és Herszonban, amelyek együttesen Ukrajna területének mintegy 15 százalékát teszik ki.

A Reuters emlékeztetett: az USA egy újabb szankciós kört is előkészít Oroszország ellen, amennyiben az ténylegesen annektálja Ukrajna megszállt területeit. Ezen felül továbbá Amerika további 1,1 milliárd dolláros fegyvercsomagot tervez küldeni Ukrajna számára, amelyet hamarosan bejelentenek.

Közel százszázalékos támogatottság 

Az MTI a TASZSZ hírügynökség által közölt adatokra hivatkozva azt írta: az ukrajnai Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került részén a szavazók 93,11 százaléka, a szakadár Luhanszki Népköztársaságban 98,42 százaléka, a Donyecki Népköztársaságban a 99,23 százaléka, Herszon megyében pedig 87,05 százaléka szavazott az Oroszországhoz való csatlakozásra a szeptember 23. és 27. között megtartott népszavazáson.

Mint írták, a részvételi arány a referendumon, az oroszországi szavazóhelyiségek adatait is beleértve a donyecki régióban 94,15 százalékos volt, 1 662 607 jogosult vett részt a szavazáson. A zaporizzsjai régióban a részvételi arány 85 százalékos volt, itt 541 093 ember, a donyeckiban 97,51 százalékos, 2 131 207 szavazó, a herszoniban pedig 78,86 százalékos, 571 001 ember részvétele mellett.

Az MTI kiemelte: a donyecki és a luhanszki régióban, ahol hasonló eseményen 2014-ben az önállósodás mellett döntöttek, arra a kérdésre kellett válaszolniuk a jogosultaknak, hogy támogatják-e „köztársaságuk” jogalanyként való belépését Oroszországi Föderációba. A Zaporizzsja és a Herszon megyében feltett kérdés arra vonatkozott, hogy a szavazó támogatja-e, hogy a terület elszakadjon Ukrajnától, önálló államot hozzon létre, és az Oroszországi Föderáció részévé váljon. A népszavazást az összes régióban már a szavazás harmadik napján érvényesnek nyilvánították, mert a részvétel mindenhol meghaladta az 50 százalékot.

Forrás: Híradó

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lopás történt Kenderesen

Gyermek játékautót és mosogatótálcát tulajdonítottak el a helyi testvérek. November 16-án este egy kenderesi lakóház udvaráról egy elektromos gyermekjárművet tulajdonítottak el. Néhány nap múlva egy

Tovább »