Jönnek az új magyar rendszámok – mi a teendő a régiekkel?

Július 1-től kerülnek bevezetésre az új magyar rendszámok, amelyek más betű és számkombináció alapján kerültek megtervezésre, mint az eddig megszokottak.

2022. július 1-től négy betűből és három számból álló rendszámtáblákat vezetnek be. A rendszámtáblák újratervezésére azért volt szükség, mert a korábbi három betű és három szám rendszámtáblákból néhány éven belül már nem lehetne többet kiadni – írta korábban a hirado.hu.

A 2022. július 1-től újonnan forgalomba kerülő járművek rendszámtáblájának mintája a 2022. június 8-án készült fotón. Négy betűből és három számból álló rendszámtáblákat vezetnek be a nyár közepétől, mert a jelenlegi karakterkészlet adta lehetőség a vége felé közeledik. MTI/Demecs Zsolt

Az, aki régi típusú rendszámmal rendelkezik, annak nem kell lecserélnie újra. Az új rendszámtáblákat július 1-től a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett (új, illetve külföldről használtan behozott) járművek kapják meg.

Az államtitkár a közleményben kiemelte:

a felmenő rendszerű bevezetés semmiféle adminisztrációs többletterhet nem jelent a tulajdonosok, üzemeltetők számára, kiadásaikat nem növeli

A forgalomban lévő hatósági jelzések a továbbiakban is használhatók, azokat nem kell új táblákra cserélni. A hosszabb rendszámok a járműpark természetes ütemű megújulásával, fokozatosan váltják majd fel a régieket”.

Az új típusú rendszámtáblákért a 2009 óta megszokott összegeket kell majd fizetni: egy pár rendszámtábla ára 8500 forint, egy darabé pedig 5500 forint. A különleges rendszámtáblák párjáért 15 000 forintot, míg darabjáért 8500 forintot kell továbbra is fizetni.

Az új rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. Ékezetes magánhangzók vagy a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk. A táblákon Magyarország címere mellett az európai uniós zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható majd fehér H (Hungary, Magyarország) jelzéssel. A diplomáciai rendszámok továbbra is kék háttérrel készülnek majd.

Híradó

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor- írja oldalán a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság. A fő veszélyforrások közé tartozik

Tovább »