Országszerte nehéz helyzetben az albérletkeresők – hol tart a Jász-Nagykun-Szolnok megyei albérletpiac?

Országszerte nehéz helyzetben az albérletkeresők – hol tart a Jász-Nagykun-Szolnok megyei albérletpiac?

·       Jelentősen drágultak az albérletek országszerte. A megyeszékhelyek többségében pedig 8-33 százalékkal nőttek a bérleti díjak. 

·       A drágulásban szerepet játszik, hogy az országos kínálat 49 százalékkal csökkent, emellett a lakáskiadással elérhető hozamok is mérséklődtek. 

·       Jász-Nagykun-Szolnok megyében 142 kiadó lakás volt a kínálatban május közepén, ez viszont 14 százalékos bővülésnek felel meg éves szinten. Az elérhető hozam pedig 6,09 százalékot tett ki.  

A korábbi évekhez képest nehezebb helyzetben lesznek azok, akik albérletben szeretnék megoldani a lakhatásukat a jövőben, köztük az érettségi után egyetemre tartó vagy munkát vállaló diákok. A legolcsóbb kiadó lakások ugyanis már “elkeltek”, a választék szűkebb lett, a bérleti díjak pedig feljebb mentek – áll az ingatlan.comelemzésében, amely ismerteti az országos albérletpiaci trendeket. Emellett bemutatja, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében és a megyeszékhelyen mennyiért lehet lakást bérelni, hogyan alakult az ottani kínálat az utóbbi egy évben és milyen hozamokat lehet elérni a lakáskiadással. 

Felszívta a kereslet az olcsóbb kínálatot, nyárra változhat a helyzet

Az országos kínálatban elérhető albérletek bérleti díja hónapok óta fokozatosan emelkedik. Ennek eredményeként a fővárosban például május közepén 175 ezer forint volt az átlag, ami 35 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Ezzel párhuzamosan a tizennyolc megyeszékhelyen az összesített átlagos bérleti díj 18 százalékkal 118 ezer forintra nőtt. Persze az országon belül jelentősek az eltérések: a nyugat-magyarországi megyeszékhelyeken 120-135 ezer forint, a kelet-magyarországiakban pedig 100-120 ezer forint volt az átlagos bérleti díj május közepén. 

“Az albérletpiaci drágulásban szerepet játszik, hogy a kereslet felszívta az olcsóbb albérleteket a piacról, azaz szűkült a kínálat. Egy éve még 20 ezer lakás volt a kínálatban, idén májusban viszont alig több mint 10 ezer albérlet várta a bérlőket, vagyis 49 százalékos csökkenés következett be” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A budapesti és Pest megyei kínálat több mint 50 százalékos csökkenésével párhuzamosan a fővároson kívül visszafogottabban szűkült a piac. Az ingatlan.com adatai szerint ugyanis összesítve a megyeszékhelyeken 44 százalékkal mérséklődött a bérelhető lakások száma, a többi településen pedig mindössze alig több mint 10 százalékos volt a csökkenés. Hozzátette: A lakáseladásokat nagyban befolyásoló kamatemelkedés az albérletpiacot is érinti. A drágább hitelek miatt kevesebben vágnak bele a kölcsönből történő lakásvásárlásba, ez pedig visszafogottabb drágulást vetít előre, ami a befektetőket eltántoríthatja. Az elmúlt években a lakások árának emelkedése ellensúlyozta a lakáskiadással elérhető hozamok csökkenését. 

Az ingatlan.com szakértője szerint a kínálat júliusban kezdhet el ismét növekedni, amikor kihirdetik az egyetemi ponthatárokat. ezt követően ugyanis növekedhet a kiadó lakások száma, a fiatalok pedig megrohanják az ingatlanhirdetési portálokat.

Mi a helyzet a megye albérletpiacán? 

Az ingatlan.com elemzése szerint Jász-Nagykun-Szolnok megyében május közepén az országos trenddel ellentétben bővült az albérletpiac: 

·       142 lakóingatlan várt bérlőre, ami 14 százalékos növekedésnek felel meg. 

·       A megyei átlagos bérleti díjak 100 ezer forintra, azaz 11 százalékkal nőttek. 

A legerősebb albérletpiaccal a megyeszékhely rendelkezik a megyén belül. Szolnokon 118 darab albérletből válogathattak a bérlők, ez 38 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi kínálatot. Idén májusban havonta 100 ezer forintra rúgtak az átlagos bérleti díjak, ez 11 százalékos drágulásnak felel meg éves összevetésben. A megyeszékhelyen a lakáskiadással 6,09 százalékos hozamot lehet elérni. 

Mi várható az albérletpiacon rövid távon? 

Balogh László azt is elmondta, hogy a már említett kamatemelkedés miatt sokan későbbre halasztják a lakásvásárlást, egy részük ideiglenesen az albérletet választja. Ugyanakkor a szakember úgy látja, ha valaki most is hitelképes és hosszú távon biztosan tudja törleszteni a hitelét, akkor érdemes a vásárlás mellett döntenie az albérlet helyett. Ha a kamatok lejjebb mennek, akkor olcsóbb hitelekkel kiválthatóak a drágább kölcsönök. Amennyiben pedig a kamatok hosszabb távon sem kerülnek lejtőre, akkor az albérletek drágulása miatt nehezebb lesz előteremteni a megvásárlandó lakáshoz szükséges önrészt. 

Az ingatlan.com elemzése szerint az albérletpiac jövője szempontjából kulcskérdés, hogy a befektetők mennyire látnak fantáziát a lakáskiadásban. Ha ez számukra nem nyújt megfelelő hozamot, akkor a megfizethető albérletek kínálata tovább szűkülhet, ezzel pedig a bérlők járnak rosszabbul. Volt ez másként is, a pandémia hatására másfél évvel ezelőtt rekordszintre bővült a kínálat az albérletpiacon, ami a bérleti díjakat is negatív irányba tolta. A jelenlegi helyzetben az egyre kisebb kínálat drágulást idéz elő, miközben a lakóingatlanok árának emelkedése miatt a lakáskiadás hozama nem növekszik. 

Az ingatlan.com-ról

Az ingatlan.com Magyarország piacvezető ingatlanhirdetési portálja. Küldetése a teljes körű, hatékony és etikus ingatlanpiac megteremtése. Évente több mint 120 ezer magánszemély és több mint 9000 ingatlanközvetítő hirdet az ingatlan.com-on. A weboldal havonta több mint 3,5 millió látogatóval rendelkezik, és itt található a legtöbb ingatlanhirdetés. Az ingatlan.com 1998-ban indult, és azóta a szektor független és hiteles szereplője: ingatlanhirdetésen kívül más tevékenységet nem végez, és egyéb ingatlanpiaci érdekeltséggel nem rendelkezik. A weboldalt üzemeltető ingatlan.com Zrt. 100%-os magyar tulajdonban áll. A cégcsoporthoz tartoznak a kereskedelmi ingatlanpiac vezető hirdetési portáljai: az iroda.hu, a retail.hu és a raktar.hu, valamint a money.hu is, ahol számos bank kínálatát lehet összehasonlítani egy helyen. További információ: info.ingatlan.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Korcsolyapálya Karcagon

A Városháza előtti téren december 17 és január 16 között nyílik alkalom kihasználni a téli sport adta lehetőségeket. A korcsolyapályán a kesztyű használata kötelező, a

Tovább »