Íme a májusi ivadékhelyzet a Tisza-tavon

Elékezett az idei első halivadék-vizsgálat ideje. A korábbi évek adataival való összehasonlíthatóság miatt a helyszín továbbra is a Tiszafüredi Holt-Tisza parti régiója volt.

Kép: Tisza-tavi Sporthorgász Kft.

A fogott halak legnagyobb hányada tavalyi küsz és bodorka volt, a két fajból több mint 300 egyedet fogtunk. Jelentősebb mennyiségben szintén tavalyi keszegféléket találtuk. Remélhetőleg a következő mintavétel során már mérhető és biztonsággal határozható ivadékot is lesz módunk szemügyre venni.

Rendkívül elégedettek voltak a megfogott ragadozóivadékokkal, mind faji, mind méretbeli vonatkozásban. Az ivadékfogó hálókba 6 csukaivadék került, melyek között jelentős méretbeli különbségek voltak. A legkisebb 59, a legnagyobb 102 mm hosszúságú volt, átlagosan 72,8 mm volt a hosszuk. Ez 6 mm-rel kisebb, mint a tízéves átlag, de nem rossz.

A csukaivadék előfordulása azért jelentős ezen a víztéren, mert telepítés itt nem történt, tehát a környék természetes csukaszaporulatát láthattuk. Ez bizonyítja, hogy a Tisza-tó csukaállománya még mindig önfenntartó. A sügérivadék is megjelent, az átlagos hosszúságuk 22,6 mm volt, ami mindössze egytized milliméterrel marad el a tízéves átlagtól. Süllőivadékok is a hálókba kerültek. Átlagos hosszuk 26 mm, ez pedig 2 mm-rel meghaladja az utóbbi tíz év során mért középértéket. A balin hasonlóan jól növekedett, átlagos hossza 23 mm, ez 1 mm-rel haladja meg a tízéves átlagot.

Érdekesség, hogy a homokos aljzatot és áramló, frissebb vizet kedvelő szilvaorrú keszeg két tavalyi egyede is előkerült, ugyanis ezzel a fajjal tavaly találkoztak először a Tisza-tóban.

Sporthorgász

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Útlezárásra kell számítani Kisújszálláson!

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a szennyvízcsatorna helyreállítása zajlik a városban.  Kisújszállás közösségi oldalán osztotta meg a hírt, miszerint december 8-tól a Deák Ferenc utcán forgalmirend-változásra kell számítani. A munkálatok előreláthatólag

Tovább »