Biztonságos működést garantál Szolnok költségvetése

Stabil, megbízható Szolnok költségvetése. Az óvatos tervezés eredményeként biztonságos működésre lehet számítani.

Néma főhajtással kezdődött a szolnoki közgyűlés csütörtöki ülése az ukrán-orosz háborús helyzet miatt. Ezután Szalay Ferenc polgármester arról tájékoztatta a képviselőket, hogy Fajcsák Károly független képviselő egészségügyi okokból lemondott mandátumáról.

Szolnok idei költségvetését óvatos tervezés jellemzi, főleg a bevételeket illetően. A városüzemeltetésre fordított források biztosítása, a fejlesztések finanszírozása kiemelt figyelmet kapott, mint ahogy az intézmények működtetése és a bérek fejlesztése is. Mindez garantálja a város biztonságos működését. 2022-ben 43,8 milliárd forintnyi a költségvetési főösszeg, ebből 6,5 milliárd forint az adóbevétel. A képviselők a működési tartalékot 302, az általános tartalékot 60 millió forintban állapították meg. Mivel a bevételek jelentős része év végén teljesül, ezért 1,3 milliárd forint fejlesztési hitelt vesz fel Szolnok év közben, ennek visszafizetését a folyamatos bevételek fedezik majd.

Jelentősen emelkedett az első lakáshoz jutók támogatására fordítható összeg. Míg tavaly 4 millió forintos keret állt rendelkezésre, idén már ötször annyi, azaz 20 millió forintos forrásból juthatnak támogatáshoz az első lakásukhoz jutók Szolnokon. 

A képviselők döntöttek a Szolnok Városi Óvodák Igazgatósága, valamint a polgármesteri hivatal ellátó és szolgáltató szervezete leendő vezetőinek személyéről. Míg az előbbi posztra öt évre Szamosfalviné Törőcsik Ibolya – jelenlegi megbízott intézményvezető – került, az utóbbi pozícióban a korábbi vezető, Jóvér Zoltán folytatja a munkát.

Már dolgoznak a szakemberek a Szomorú Jézus-szobor restaurálásán, ráadásul a műemlék környezetének rehabilitációja is megtörténhet. A tervek szerint a munkálatok finanszírozását részben pályázati forrásból, részben önerőből biztosítja majd a város.

Körzeti megbízotti irodát hoznak létre a korábbi Abonyi úti iskola épületében, cél a Pletykafalu közbiztonságának, az ott élők szubjektív biztonságérzetének növelése.

Elfogadták a testület az előterjesztést, így komoly felújításon eshet át a Baross úton működő Civil Ház, ahol többek között energetikai korszerűsítés, nyílászáró csere történik majd. Ugyancsak zöld lámpát kapott a Szandaszőlősön, a Munkácsi úton működő orvosi rendelőnek a felújítása. A háziorvosi ellátásnak otthont adó épület állapota az elmúlt évtizedekben jelentősen leromlott. A felújítás után a városrészben élők egy korszerű, vérvételi ponttal bővített rendelőben vehetik igénybe az egészségügyi szolgáltatást.

A Szolnok ispán körúton, a Zagyva-parton – ahol már kosárlabdapálya és street workout pálya várja a mozogni vágyókat – elkezdődhet a bringapálya vagy másnéven pumpapálya kialakítása, így egy újabb hely jön létre, ahol szabadtéri sportolási lehetőség biztosított.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest