A kommunizmus áldozataira emlékeztek

A kommunizmus áldozatainak emléknapján a hagyományoknak megfelelően a Tisza Szálló falán elhelyezett emléktáblánál tartott koszorúzással egybekötött megemlékezést Szolnok önkormányzata.

– Emlékezni a hősökre, a diktatúrák ártatlan áldozataira az utókor kötelessége. De az utókor kötelessége az is, hogy felhívja a figyelmet arra, amikor méltatlanul feledkezünk meg egy-egy időszakról. A kommunizmus egyelőre még ilyen – hívta fel a figyelmet beszédében Szalay Ferenc polgármester. – Ez a beteg rendszer hetvenéves fennállása alatt országok egész sorát taszította fizikai, lelki és erkölcsi nyomorba, s mintegy 100 millió embernyi áldozatot követelt világszerte. Szomorúan kell megállapítanunk, hogy a kommunizmus átka nem csupán a megölt életekben mérhető. Nemzetellenes, hazafiatlan politikájának kárait a mai napig szenvedjük. Különösen addig kell figyelnünk, míg létezik hazánkban olyan politikai erő, melynek a kommunizmus bűnei nem komolyak, amíg valaki képviselni akarja a világtörténelem egyik legszörnyűbb politikai szellemiségének követőit.

Az áldozatokkal szembeni erkölcsi elégtétel okán nem maradhat más kötelezettségünk, mint a megemlékezés lángjának ébren tartása és megakadályozása annak, hogy a letűnt rendszerek bukott politikusai bármikor is visszakapaszkodhassanak a történelem süllyesztőjéből! – mondta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest