[GALÉRIA] Protokoll és diplomácia – különleges tárlat nyílt a Damjanich Múzeumban

A protokoll olyan közös nyelv, melyet szerte a világon mindenhol értenek. A szolnoki Damjanich Múzeumban hétfőn nyílt tárlat ezt a nyelvet fordítja le a hétköznapi ember számára érthető formában.

Protokoll és diplomácia - különleges tárlat nyílt a Damjanich Múzeumban

A protokoll sokkal több egyszerű vendégszeretetnél: más népek kultúrájának, szokásainak, hagyományainak ismerete áll mögötte – emelte ki köszöntőjében Benkó Tibor honvédelmi miniszter a Protokoll és diplomácia című vándorkiállítás megnyitóján. Mint mondta, a protokollhoz hozzátartozik a tisztelet, megbecsülés. A katonai protokollt említve pedig hangsúlyozta: Szolnok és a honvédség egymástól elválaszthatatlan.

Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója hozzátette: a Budapest és Hatvan után most Szolnokon látogatható tárlat az állami, diplomáciai, katonai, egyházi, sport és a fővárosi önkormányzati protokollt mutatja be. A szolnoki tárlat emellett Jász-Nagykun-Szolnok megye és a megyeszékhely protokolláris értéktárgyaival és a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis tárgyritkaságaival egészül ki.

Szolnokon kiemelkedő a katonai protokoll szerepe, ezért az itteni kiállításon olyan tárgyakat is láthatunk a honvédségnek köszönhetően, amelyekkel sehol máshol nem találkozunk. Így a helyi tárlat egyik fő tárgya az a helikopterből kivett ülőhely, amelyben II. János Pál pápa 1991-es magyarországi látogatásakor foglalt helyet.

Hossó Nikoletta, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetének alapító elnöke kiemelte, céljuk, hogy bemutassák a diplomácia és a protokoll szakterületeit. Mint mondta, a tárgyak mögött látni kell az elkötelezettséget, fegyelmet, az alkalmazkodást, szolgálatot, ami a protokollosokat jellemzi. Szavai szerint a protokoll egy olyan közös nyelv, amelyet a világon mindenhol megértenek. A kiállítással szeretnék “dekódolni” a protokoll nyelvezetét és közérthetővé tenni azt a nagyközönség számára.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete közös tárlata március 20-ig látogatható.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest