Főhajtás a doni hősök előtt

Az ezeréves magyar történelem sajnos bővelkedik véráldozatokban. Egyik sem volt azonban olyan pusztító és értelmetlen, mint a doni katasztrófa.

1943. január 12-én indult meg a Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban. A 250 ezres 2. magyar hadseregből mintegy mellől mintegy 60 ezer magyar katona jutott haza….  A doni áttörés napján a II. világháború magyarok számára legtöbb halálos áldozatot követelő csatájára emlékeztek ma Szolnokon, a Tiszai hajósok terén. A keleti fronton a rosszul felszerelt magyar csapatok nem tudták feltartóztatni a túlerőben lévő szovjeteket, akik megtörték a magyar arcvonalat, és pár hét alatt felmorzsolták seregeinket.

A megye és a város vezetői, a honvédség, a rendőrség és a pártok képviselői is elhelyezték koszorúikat az emlékművön. A megemlékezésen – már hagyományosan – felvonultak a történelmi zászlók és az áldozatok tiszteletére elhangzott a Magyar takarodó. A rendezvényen közreműködött a Légierő Zenekar Szolnok és a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest