Száz éve indult útjára az első szolnoki autóbusz

Száz éve indult útjára az első helyi járatú busz Szolnokon, a vasútállomás és a megyeháza között. A jubileum alkalmából pénteken szobrot avattak a Volán irányítási központ várótermében.

Száz éve indult útjára az első szolnoki autóbusz

1921 óta sokat fejlődött az autóbusz közlekedés, jelenleg már 44 vonalon 52 autóbusszal évente 260 ezer járatot működtet a Volán Szolnokon.

Amint dr. Pafféri Zoltán, a Volán Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, manapság, amikor a környezetvédelem központi szerepet játszik, különösen fontos szerepet tölthet be a közösségi közlekedés. Elvégre azzal, hogy autó helyett buszra szállunk, mindannyian tehetünk környezetünk védelméért. Ráadásul Szolnok a kormány Zöld Busz Programjában tíz elektromos autóbuszra nyert pályázatot. Ezek jövőre érkeznek a városba, tovább „zöldítve” a tömegközlekedést.

Szikszai Mihály főlevéltáros a szolnoki közösségi közlekedés történetét mutatta be. Felidézte, hogy  1921-ben Víg Kálmán vállalkozó közlekedtette az első autóbuszt Szolnokon, amely két útvonalon, a vasútállomás-megyeháza, és a megyeháza-közkórház között szállította az utasokat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest