Mire is jó a vízügy Operatív Aszály- és Vízhiánykezelő Monitoringrendszere

Az aszály és vízhiány által előidézett vízgazdálkodási feladatok aránya a klímaváltozás következtében egyre nő, ezáltal a megelőzés és a kárenyhítés költsége is folyamatosan növekszik. Az eredményes védekezés pedig nagymértékben függ attól, hogy rendelkezésre állnak-e az azonnali döntéshozatalhoz szükséges adatok – írja tájékoztatójában az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Illusztráció. Kép: magyargazdasag.hu

Hogy ezt biztosítani tudja, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) 2016 márciusában elrendelte a megfigyelésen, elemzésen (értékelésen), illetve beavatkozásonalapuló Operatív Aszály- és Vízhiánykezelő Monitoringrendszer létrehozását.

Ez magában foglalja többek között a talajnedvesség-mérő monitoringhálózat tervezését és kiépítését, vízhiányindex kifejlesztését és a kapcsolódó térinformatikai szoftver létrehozását is.

2021 végére a hálózat állomásainak száma elérte a 112-t, amire alapozva már nagy megbízhatósággal lehet elvégezni és közreadni a napi adatokat. Ebből a KÖTIVIZIG működési területén 9 állomás található, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Jászberényben, Jászkiséren, Jászladányban, Kunmadarason, Bánhalmán, Szolnokon, Tiszaföldváron, Mezőtúron, valamint a Pest megyei Nagykőrösön.

Ezeken a felületeken az érintettek napi szintű tájékoztatást kaphatnak a vízhiány (aszály) aktuális helyzetéről és várható alakulásáról:

A mért adatok egyre növekvő érdeklődésre tesznek szert a gazdálkodók körében, hiszen a csapadék, a talajnedvesség és a talajhőmérséklet meghatározó a mezőgazdasági művelés során.

Az ingyenes felületeken nemcsak a napi értékelés jelenik meg, hanem 10 napos előrejelzés is készül, ami az operatív beavatkozások támogatásához, megszervezéséhez elengedhetetlen.

A vízgazdálkodás számára olyan új eredmények várhatóak, amelyek lehetővé teszik a napi vízforgalom folyamatos monitoringját, azaz az öntözéshez szükséges vízmennyiség pontosabb meghatározását.

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights