Lóverseny Magyarországon | Lóversenyek története

Az első lóverseny Magyarországon közel 200 éve volt, azóta már van nemzeti lóverseny és lóverseny tv közvetítés is. Nézzük meg részletesen, hogy milyen is a lóverseny Magyarországon!

Az első lóverseny Magyarország és a lóversenyek története hazánkban

Amikor a lovassportokról esik szó, az esetek 99%-ában szinte mindig a lóversenyekre asszociálnak az emberek és a lóversenyfogadás jut mindenki eszébe. Pedig alapvetően a lovassportok világában van military, díjlovaglás vagy éppen díjugratás is. Mindenesetre visszatérve a lóversenyekhez, a lóverseny fogadásának a világon és így Magyarországon is komoly hagyományai vannak, az egyik első sportfogadási forma volt a lovi.

És a magyar nemzet történetében már nagyon régóta ott vannak a lovak, amikor a magyar honfoglalók megérkeztek a Kárpát-medencébe, nagyjából együtt éltek a lovaikkal és az állatok jelentették a legnagyobb vagyont a számukra. Nem csoda, hogy különlegesen jó lovaglók voltak a magyarok, lovon hátrafelé mozgás közben is tökéletesen tudtak íjazni.

Az igazi első lóverseny Magyarországon 1827-ben került megrendezésre, a mai Üllői út egyik mezején. Nem meglepő módon a magyar lóversenyzés megteremtése gróf Széchenyi Istvánnak köszönhető, aki nélkül biztosan nem lett volna lóverseny Magyarországon. Még a 19. század elején Angliában járt Széchenyi és ott szeretett bele a lóversenyek világába.

Az ő közbenjárásával már az 1820-as években megalkották a magyar lóversenyek szabályait és ekkor már Pozsonyban rendeztek is versenyt. Elég sokáig, 1827-ig kellett várni arra, hogy Pesten is lehessen lovakat versenyeztetni, bár ekkor még főleg angol zsokék lovagolták a lovakat. Ezen a versenynapon volt néhány magyar lóverseny is, amelyen magyar lovakat magyar lovasok ültek meg, ezt tehát joggal hívhatjuk szakértőnk Kollar Aladar (az életrajza itt olvasható) szerint is az első nemzeti lóverseny megrendezésének is.

Az első verseny után következő évszázadok

Ha megnézzük az első lóverseny eredményét, akkor azt láthatjuk, hogy ekkor még kizárólag az arisztokrácia számára volt elérhető a lóversenyek világa, az első tíz ló tulajdonosai között csak magyar előkelőségeket és nemeseket találhatunk.

Az 1827-es első lóverseny után aztán nem volt már megállás, sorban jöttek a könyvek és a versenyek, ekkoriban jelent meg a mai napig is a lóversenyek Bibliájának számító Magyar Méneskönyv és az ezt követő évtizedekben számos magyar nagyvárosban is rendeztek már különféle futamokat. Fontos pontos volt a magyar lóverseny történetében 1874, amikor megszületett a legendás Kincsem.

Kincsem története egyébként a magyar méntenyésztés sikertörténete is, hiszen a ló leszármazottai a mai napig folyamatosan nyernek versenyeket szerte a világon. Kincsem vérvonalán kívül még két fontos magyar ménvonalról tudunk beszélni, amelyek a mai napig léteznek és sikeresek. A 19. század tehát a magyar lóverseny megjelenéséről és stabilizálódásáról szólt, ekkoriban már létezett egyébként lóversenyfogadás is. A lóverseny fogadásának hagyománya is Angliából indult, innen gyűrűzött be hazánkba is a híres, csak loviként emlegetett sportfogadási forma.

A töretlen fejlődést és a sikereket látva nagyon sok angol és külföldi tréner, oktató, zsoké és tenyésztő érkezett Magyarországra és ki tudja, hogy mi lett volna a lóversenyzés sportjának jelenlegi helyzete, ha nem törnek ki a világháborúk, amelyek komoly törést okoztak a fejlődésben. A háborúk után rengeteg tenyésztő és zsoké hagyta el Magyarországot, hogy aztán külföldön érjenek el sikereket.

Az első lóverseny Magyarországon az Üllői út és a Soroksári út által határolt területen került megrendezésre, innen költöztették a versenyeket 1880-tól a Városligetbe. 1925-ből pedig a ma is létező Kincsem Parkban bonyolítják a futamokat. Lóverseny Magyarországon egészen a mai napig rendszeresen kerül megrendezésre és erre fogadni is lehet, sőt például egy nemzeti lóverseny kapcsán mindig van lóverseny tv közvetítés is.

Egyébként élő közvetítéseket a versenyekről mindig lehet találni, köszönhetően a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. hatékony marketingjének és munkájának köszönhetően. Így a fogadás már azok számára is könnyen elérhető, akik éppenséggel nem tudnak kimenni élőben megnézni a versenyeket. Azt is mindenképpen hangsúlyozni kell, hogy a magyarországi lóversenyfogadás állami monopóliumban zajlik, így aki a magyar versenyeket leszámítva is szeretne fogadni, az online sportfogadó irodák által biztosított közvetítésekhez és eseményekhez fordulhat.

A jelenkor és a lovassport fogadása

A lóversenyek Magyarországon is teljesen ugyanúgy bonyolódnak le, ahogy külföldön vagy éppen Angliában, így az eseményekre való fogadás is hasonló módon történik. Ma már egyáltalán nem az a legnépszerűbb, hogy megtippeljük ki nyer meg egy futamot, hiszen lehet fogadni arra is, hogy

  • egy adott ló bekerül-e az első kettőbe,
  • az első háromba és
  • így tovább.
  • Aztán nehezíthetjük a saját helyzetünket azzal is, hogy az első öt lovat próbáljuk megtippelni egy versenyen.
  • A legnehezebb mind közül azonban az, amikor egy versenynap szinte összes versenyének minden győztesét megpróbáljuk eltalálni.

Értelemszerűen ma már a magyar lovira is lehet fogadni online illetve a helyszínen, mégis egyre inkább az online bukmékerek kínálják a legjobb lehetőségeket azok számára, akik külföldi versenyeket is figyelni szeretnének. Azok számára, akik pedig még nem annyira ismerik a magyar lóversenyek világát, tökéletes bevezető lehet a Nemzeti Vágta, amelyet minden évben a Hősök terén rendeznek meg és amelyekkel a lovasélet népszerűsítése mellett a magyarságot is össze akarják hozni a hagyományőrzés keretein belül. Mindent elmond a népszerűségéről az, hogy sok százezren nézik meg a versenyeket vagy élőben vagy a lóverseny tv közvetítés segítségével.

Ha megnézzük egyébként a Kincsem Park programját, akkor azt láthatjuk, hogy az év szinte minden hónapjában vannak versenyek, egészen májustól októberig zajlanak a futamok. Ilyen futamok például a Magyar Derby, a Kisbér Díj, amely a legendás magyar lóról kapta a nevét.

Ráadásul a lóverseny Magyarországon komoly rajongói bázissal is rendelkezik, nézzük csak meg hány igencsak jól összerakott, igényes honlap segít a különféle versenyek közötti tájékozódásban és a legjobb versenyek felkutatásában. Nagyon szép sportról, az ember és állat együttes küzdelméről van szó, vétek lenne nem megismerni a magyarok ősi hagyományát.