[GALÉRIA] Csak élesben ne legyen rá szükség! – árvízvédelmi gyakorlat a Milléri Szivattyútelepen

Nyúlgátépítés, szivattyúzás, ellennyomó medence kialakítása és még számos egyéb feladat szerepelt a vízügyesek keddi programjában Szolnokon. Szerencsére nem „élesben”, csupán az elmúlt négy évtized legnagyobb szabású védelmi gyakorlaton.

Csak élesben ne legyen rá szükség! - árvízvédelmi gyakorlat a Milléri Szivattyútelepen

Több mint 250 fő részvételével kétnapos védelmi gyakorlatot tart a vízügy a Szolnok-Milléri Szivattyútelepen és környezetében. Sajnos egyre gyakoribbak ugyanis a szélsőséges időjárási jelenségek, villámárvizek, melyekkel a vízügyes szakembereknek felkészülten szembenézniük.

Az esemény helyszínén, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, nemrégiben elkészült Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban valamennyi általános védekezési feladat szimulálható és gyakorolható, így például nyúlgát építésre, szivattyúzásra, mobil árvízvédelmi fal összeszerelésére, valamint bordás megtámasztásra, buzgárelfogásra, az elhabolt töltésrézsű bevédésére, vagy épp az ideiglenes vízmérce állítására is alkalmuk nyílik a résztvevőknek. Az alapfeladatokon kívül a védekezést támogató további tevékenységek, mint például vízrajzi és geodéziai mérések is zajlanak a terepen.

Az európai viszonylatban is egyedülálló új gyakorlópálya lehetőséget ad arra, hogy a vízügy rendszeresen tartson majd hasonló eseményeket az árvízvédelmi felkészültségének tökéletesítése érdekében.

Az ország számos pontjáról érkezett, több mint 250 szakember részvételével zajló gyakorlaton Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbá válnak, így nem csak hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadékra, de villámárvizekre és a korábbiaknál erőteljesebb árhullámokra is bármikor számítani kell. Emellett az utóbbi években a különböző szennyezésekből, vagy a sekély vizű tavak algásodásából eredő vízminőség-védelmi haváriahelyzetekkel is szembe kellett néznie a vízügynek.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest