[GALÉRIA] A megye születésnapját ünnepelték

Immár 145 esztendeje, hogy három terület csatlakozásával létrejött Jász-Nagykun-Szolnok megye. A megyei önkormányzat ünnepi közgyűléssel, majd látványos felvonulással és nagyszabású programokkal tette emlékezetessé az évfordulót.

A megye születésnapját ünnepelték

– 145 évvel ezelőtt jött létre megyénk a Jászságból, Nagykunságból és Külső-Szolnokból. Ennek az új közigazgatási egységnek Szolnok lett a székhelye – idézte fel az eseményeket ünnepi beszédében Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke. – Azóta is ez határozza meg identitásunkat. Mint ahogy az is, hogy a magyarrá lett jászok és kunok, a magyarság hazaszeretetét, szabadságvágyát akár vérüket is adva megvédik. A megye alapítói azonban nem tudhatták, hogy 80 évvel később, 1956-ben ezt a hazaszeretetet, szabadságvágyat forradalomban jeleníti majd meg a teljes magyarság.

Az ünnepi közgyűlésen két kiadványt is bemutattak. Mindkettő a gyermekeknek, óvodásoknak és kisiskolásoknak szól. A Megyetörténeti tankönyv ismert vagy kevésbé ismert eseményeket, érdekességeket dolgoz fel térségünk történetéből. A kiadványt a megye minden iskolájába és a könyvtárakba eljuttatják. A másik kiadvány MesélŐ címmel jelent meg, melynek meséit megyénkben élő gyermekek írták.

Az ünnepséget követően felvonulás indult a Megyeháza elől a Kossuth téren át a Tiszai hajósok teréig, melyet a Jász Lovas Bandérium vezetett fel. A Légierő Zenekar zenés kíséretében, hintóban ülve a jász és kunkapitányok vonultak díszöltözetben, őket követték a téren fellépő néptáncosok népviseletben, a közgyűlés résztvevői és a meghívottak.

A Tiszai hajósok terén Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium államtitkára köszöntötte a jelenlévőket, majd hagyományőrző kulturális és kézműves programok várták a kilátogatókat. Meg lehetett kóstolni a hungarikummá nyilvánított karcagi birkapörköltet és a ferdinánd tekercset, kézművesek termékei, helyi termelők árui közül válogathattak az érdeklődők, de fellépett többek között Berecz András Kossuth-díjas mesemondó, a Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola néptánc csoportja és a Balkán Fanatic is.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Az imaházból lopott a jászapáti fiatal

A jászsági rendőrök gyanúsítottként kihallgattak egy 25 éves férfit, aki két mikrofont és adománypénzt lopott a jászapáti imaházból.  Bejelentés érkezett a rendőrségre, hogy ismeretlen március

Tovább »