Orbán: A családot és a gyermekeket a jog eszközével is meg kell védeni

Európának a férfi és nő házasságán alapuló családot is támogatnia kell – mondta csütörtökön a Budapesti Demográfiai Csúcs első napján Orbán Viktor miniszterelnök. Tudósításunk a helyszínről.

Fotó: Mátrai Dávid

„A demográfiai kérdések nehézségét nem csak a felismerések bonyolultsága adja. Legalább ilyen nehéz a felismeréseket tettekre váltani. A felismerések kormányzati intézkedésekké alakítása a legnagyobb szakmai kihívás. De nem mindenki gondolja úgy, hogy ezekről a folyamatokról egyáltalán gondolkodni kellene. Mi azonban nem elszenvedni, hanem alakítani akarjuk a népesedési folyamatokat” – mondta a Budapesti Demográfiai Csúcson Orbán Viktor. A miniszterelnök beszédében emlékeztetett, a magyar konzervatívok hármas mottója az Isten, haza, család, de — fordult Mike Pence volt amerikai elnökhöz — ez elől egyetlen amerikai hazafi sem ugrana el.

A tavalyi amerikai elnökválasztás eredményére utalva úgy fogalmazott, „azt kívánjuk Önöknek, hogy térjenek vissza minél hamarabb”. Andrej Babis cseh miniszterelnököt pedig arra kérte, győzzön az októberi parlamenti választásokon, mert szükség van rá az európai viták sikeres megvívásához.

Európának támogatnia kell a férfi és nő házasságán alapuló családokat is, mondta a magyar miniszterelnök. „Európa nem minden pontján akarják megoldani a demográfiai krízist, mutatott rá. Vannak, akik érzékelik a problémát, de a migrációval akarnak rá válaszolni. De a tömeges migráció, az idecsődített milliók valójában az új munkásosztály idetelepítésének globális programját jelentik” – mutatott rá. Mint mondta, Európában a gazdasági megközelítésen alapuló utak járhatatlanok.

A miniszterelnök beszédében rámutatott:aggodalommal követi az újmarxista woke-mozgalom harcait, de mi, Közép-európaiak be vagyunk oltva a marxizmus ellen. 

„Az államnak segítenie kell a családalapítást és el kell hárítania a családok előtt álló akadályokat a boldogulásuk érdekében” –mondta. „Ennek jegyében a gyermekvállalásnak anyagi értelemben is előnyösnek kell lennie, a családpolitikát pedig az édesanyákra kell alapozni. Az ország működését családbaráttá kell tenni, a család intézményét és a gyermekeket pedig a jog eszközével is meg kell védeni, valamint lehetővé kell tenni, hogy a családok ingatlanhoz jussanak” — mutatta be az elmúlt évtized szakpolitikai intézkedése mögött álló alapvetéseket Orbán Viktor. 

„Úgy kell támogatást adni a családoknak, hogy közben a gazdaság tartósan növekedjen és a teljes gazdasági rendszer erőteljes lehessen” — mondta Orbán Viktor, majd hozzátette: bár nem mindig sikerült ez a cél, sok lépést tett ennek irányába a kormány. „Az út felénél járunk, de az irányt már ismerjük” – hangsúlyozta, majd rámutatott: az elmúlt évtized családpolitikájának köszönhetően ma 120 ezerrel vagyunk többen mi, magyarok. Eközben hazánkban 41 százalékkal csökkent a művi terhességmegszakítások száma.Magyarország védekezik, mert a nyugati baloldal támad, eszközei az LMBTQ-lobbi és a genderpropaganda 

– jelentette ki a miniszterelnök. „Bármilyen irányból érkeznek is a támadások, Brüsszelből, vagy a médián keresztül, mi megvédjük magunkat” – tette hozzá. 

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország alaptörvénye számos ponton védi a család és a házasság intézményét. Az intézkedések összhangban vannak a magyar emberek akaratával, azt rendszeresen nemzeti konzultációkon és népszavazásokon kéri ki a kormány. 

Hozzátette; mindennek alapja egyébként antropológiai megfontolás, mely szerint gyermeket vállalni öröm. Úgy fogalmazott, a gyermekneveléssel járó lemondások, áldozatok gyümölcsöt hoznak. A krisztusi tanításra utalva azt mondta; szeretjük felebarátunkat, de szeretnünk kell önmagunkat is. Magunkat pedig akkor szeretjük jól, ha támogatjuk családjainkat.

A katolikus egyházfő közelmúltban Budapesten tett látogatására utalva azt mondta: Ferenc pápa arra bátorította hazánkat, ne adjuk fel a csatát és támogassuk tovább családjainkat, folytassuk a megkezdett családpolitikát. Ezt fogjuk tenni, nem adjuk fel soha — zárta beszédét Orbán Viktor. 

Mandiner

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest