[GALÉRIA] Ezúttal csak szimulálták a mentést

Tűzoltók és búvárok lepték el péntek délelőtt a szolnoki Holt-Tiszát. Szerencsére ezúttal nem élesben, csupán gyakorlaton kellett bizonyítaniuk rátermettségüket.

Mentési gyakorlat Szolnokon

Térségünk bővelkedik vizekben, s ez bizony számos veszélyforrást is jelent. Jól emlékezhetünk még az elmúlt évtizedek pusztulással fenyegető árvizeire, de sajnos nyugodtabb, csendesebb időszakokban is bármikor tragédiát okozhat a meggondolatlan fürdőzés- Épp ezért ezúttal az árvízi védekezést és a vízkárelhárítási feladatokat gyakorolták a megyében működő önkéntes tűzoltó csoportok, a Holt-Tiszában pedig a búvárok szimulált vízből mentést hajtottak végre mentőcsónakos és keresőkutyás egységekkel közösen.

A gyakorlat keretében két eltűntet – pontosabban az őket szimuláló bábukat – kellett megkeresniük és felszínre hozniuk. Előbb a keresőkutyák kutatták át a víz felületét a mentőcsónakokban, jelzéseiket hajószonárral erősítették meg, ezt követően merültek le a búvárok.

Technikailag, fizikailag és lelkileg egyaránt megterhelő feladat ez, kevesen alkalmasak rá mentálisan. A víz mélyén a búvár csak magára számíthat, csupán egyetlen kötél biztosítja a kapcsolatot a külvilággal. A sötétben semmit sem látni, csupán tapogatózik, miközben a sodrással is meg kell küzdenie. Ráadásul az esetek túlnyomó többségében, még ha eredményes is a keresés, nem nevezhetjük sikernek, hiszen legtöbbször már csupán az élettelen testet tudják felszínre hozni.

A pénteki gyakorlat azonban mindenképpen sikeresnek mondható: a bábuk megkerültek, kimentették őket, ennek köszönhetően pedig mindenki jól vizsgázott.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest