Csodásan csillognak – két magyar arany és egy bronzérem a tokiói paralimpia vasárnapi versenynapján

Az úszó Illés Fanni és az asztaliteniszező Pálos Péter is aranyérmet szerzett vasárnap Tokióban, női tőrcsaptunk pedig bronzot, ezzel a magyar paralimpiai csapat már három aranyéremnél és hét éremnél jár összesen.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A világ- és Európa-bajnok paraúszó Illés Fanni hozta a papírformát 100 méteres mellúszásban S4 kategóriában a vasárnapi versenynapon, és kiválóan versenyezve, a szám legnagyobb esélyeseként aranyérmet szerzett, amelynek döntőjébe a legjobb idővel jutott be. A 29 éves végtaghiányos úszó a fináléban 1:44.41 perces idővel fölényesen győzött, a második helyezett olasz Giulia Ghiretti csaknem hat másodperccel később ért a célba. 

A Vasas úszója a magyar paralimpiai küldöttség harmadik aranyérmét szerezte.

A sydneyi paralimpia óta nem sikerült ennyire jól teljesítenie a magyaroknak, akkor négy paralimpiai bajnokot ünnepelhettünk.

A vasárnapi úszóprogram záró számában, a 4×100 méteres női gyorsváltóban ötödikként végzett a Konkoly Zsófia, Illés Fanni, Payer Kata és Pap Bianka alkotta magyar csapat, amely a hetedik helyen ért célba 4:38.66 perccel, azonban az amerikaiakat és a briteket is kizárták a fináléban.

Tokió, 2021. augusztus 29. Az aranyérmes Illés Fanni az S4-es kategóriájú 100 méteres nõi mellúszás eredményhirdetésén a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián 2021. augusztus 29-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Illés Fanni győzelme előtt néhány perccel asztaliteniszben is magyar aranyérem született Pálos Péter révén, aki megnyerte az asztaliteniszezők S11-es kategóriájának versenyét,

ezzel a magyar sportoló már kétszeres paralimpiai bajnok,

mivel 2012-ben Londonban is ő nyert, emellett 2016-ban a riói paralimpián bronzérmet szerzett. A tokiói fináléban az előző paralimpia ezüstérmese, az ausztrál Samuel Philip von Einem volt az ellenfele a háromszoros világ- és Európa-bajnok magyar versenyzőnek, aki kétszer is szetthátrányból egyenlített, majd hozta a döntő szettet, és végül hatalmas csatában 3:2-re győzött.

Pálos Péter az asztaliteniszezők S11-es kategóriájú versenyének döntőjében hatalmas csatában 3-2-re győzött az ausztrál Samuel Philip von Einem ellen. MTI/Magyar Paralimpiai Bizottság/Hoffer Szilvia

Vívásban pedig bronzérmet nyert a magyar női tőrcsapat vasárnap a tokiói paralimpián, a kerekesszékes vívók utolsó versenynapján.

A mezőny nyolc együttesből állt, mindegyikben két A sérültségi kategóriájú és egy B besorolású, komolyabban sérült vívó indult. A csapatokat két csoportba sorolták, és az első két-két helyezett jutott az elődöntőbe.

A magyar együttes a Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna és Madarászné Mező Boglárka összeállításban vívott a nap elején, és az első mérkőzésen a georgiaiakat győzte le, majd vereséget szenvedett az egyik nagy esélyestől, a kínai csapattól, a harmadik csoportmeccsen pedig az oroszok ellen nyert. Utóbbi találkozón Dani Gyöngyi váltotta Madarászné Mező Boglárkát. Az elődöntőben a kínaiak mellett a másik favorit, az olasz együttes volt a magyarok ellenfele, amely legyőzte a mieinket, akik a Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi összeállításban a riói paralimpián ezüstérmet szereztek, míg Madarászné Mező Boglárkával kiegészülve 2019-ben világbajnokok lettek. Ezúttal a bronzéremért vívott a magyar női tőrcsapat a tokiói paralimpián.

A bronzmeccsen rendkívül izgalmas küzdelemben 45:44-re győztek a magyarok a hongkongiak ellen,

ezzel a magyar paralimpiai küldöttség már hét érmet szerzett Tokióban.

Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna és Madarászné Mező Boglárka, a bronzérmes magyar női tőrcsapat tagjai. MTIMagyar Paralimpiai BizottságSzabó Bence

Az erőemelők 88 kilogrammos súlycsoportjában a kameruni származású Sedric Roussel Watchou indult magyar színekben, aki alsó végtagi rövidüléssel született. A mezőnyt kilenc fő alkotta, a magyar versenyző három remek gyakorlatot produkált, és kinyomta a 170, a 177 és a 181 kilót. A kubai ellenfele ugyanilyen teljesítményt nyújtott, azonban ő néhány dekával nehezebb volt Sedric Roussel Watchounál, ezért megelőzte a magyar sportolót, aki ezzel első paralimpiáján a hatodik helyezést érte el.

A triatlon S5-ös kategóriájában Lévay Petra képviselte a magyarokat, aki alkar végtaghiánnyal született. Tíz fő szerepelt ebben a versenyszámban, és a mezőnynek 750 métert kellett úsznia, 20 kilométert kerékpároznia és öt kilométert futnia. A magyar sportoló az úszás után tizedik volt, majd a kerékpározás és futás után a kilencedik helyen zárta a versenyt 1:20:43 órás eredménnyel.

Hétfői beharangozó

A hétfői versenynapon több sportágban is lesznek magyar indulók.

Az úszó Konkoly Zsófia már szerzett egy ezüstérmet a tokiói paralimpia első versenynapján 400 méter gyorson, és hétfőn pedig 100 méteres hátúszásban indul S9-es kategóriában. Konkoly Zsófia előfutama 2.27-kor kezdődik, a verenyszám döntője 10.21-kor indul, ahol papíron érem- vagy helyezésesélyesként úszhat.

Konkoly Zsófia a 4×100 méteres női gyorsváltó versenyében a tokiói paralimpián. MTI/Koszticsák Szilárd

Atlétikában Biacsi Bernadett és Biacsi Ilona a T20-as kategóriában szerepel a 400 méteres előfutamokban, amelyek 13.15-kor kezdődnek.

Íjászatban pedig Gáspár Tamás képviseli Magyarországot a W1-es kategóriában.

Pénteken már szerepelt a magyar kerekesszékes íjász a rangsorolóban, ahol 72 lövésből 647 körrel negyedik lett a 12 fős mezőnyben, ezzel bejutott a hétfői negyeddöntőbe. A verseny 10.30-kor kezdődik a nyolcaddöntőkkel, és ezeket követik a negyeddöntők, az elődöntők, a bronzmérkőzés és a döntő. A világbajnoki második helyezett Gáspár Tamás esélyesként indul ebben a számban.

mandiner.hu

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest