Vadászati kiállítás

Az országos vadászati kiállításhoz kapcsolódva a Karcagi Nagykun Vadásztársaság Kunhegyesi úti vadászházánál megnyílt egy vadászati kiállítás – trófeákból, díjakból, archív fotókból és vadászati eszközökből – a vadászok és a nagyközönség számára.

Szepesi Tibor polgármester megnyitójában felidézte gyerekkorában vadász családtagjaitól hallott élményeit, melyek most a kiállítás képein, a trófeákon visszaköszöntek. Mint mondta, a vadászat azonban sokkal több, mint relikviák, puskák, táska, vadászkalap, hiszen egy tervszerű vadgazdálkodás is folyik a háttérben.

Egyedülálló a környéken maga a karcagi vadásztársaság is, amely 1874-ben alakult, s azóta folyamatosan végzi a Nagykunságban azt a vadgazdálkodási tevékenységet, ami a mezőgazdaságban dolgozóknak is nagy segítség. Munkájukat országos szinten is elismerik. Az egyik legnagyobb apróvaddal rendelkező társaság évek óta komoly munkát végez, hogy ilyen eredményeket érjen el, így aki teheti nézze meg a kiállítást – mondta a városvezető.

Mint Hubai Imre Csaba, a vadásztársaság elnöke köszöntőjében elhangzott, az 1874-ben, 22 taggal alakult Vadásztársaságnak ma már négy brigádja van. A vadgazdálkodás is fontos része a munkájuknak, hiszen a vadföldeken termelik meg a takarmány egy részét. Az elnök szerint az a közel 150 éves társaság jól működésének a titka, hogy mint egy nagy család, mindenben segítik a hivatásos vadászokat a sportvadászok, ha kell vad földeket művelnek, vagy épp társadalmi munkát végeznek amellett, hogy tervszerű vadgazdálkodást folytatnak a főleg apróvadas társaság tagjai.

Apáról, sőt nagyapáról fiúra száll a vadászat iránti szeretet, tudomány sok karcagi, így a mi családunkban is – kezdte köszöntőjét Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke, aki 25 éve tagja a vadásztársaságnak. Ő maga 12-13 évesen már egy téli hajtáson részt vett édesapjával, ez akkora élmény volt számára, hogy szeretett volna vadásszá válni. Eltelt 10 év és az életformát, a tudást, a szokást édesapjától és Ábry Gyulától, keresztapjától megtanulta, s sport vadászként alkalmazza is. Első lövése egy vadkacsa volt és édesapja avatta fel vadkacsa vadásznak, majd fácán, nyúl és őzek is terítékre kerültek már szép számban azóta. Büszke arra, hogy édesapjának és a NVT elnökségének sok vadászattal kapcsolatos módosító indítványa volt amit aztán a törvényalkotó is megfogadott és beépítette vadgazdálkodási törvénybe.

A kiállítás év végéig munkanapokon látogatható, csoportoknak előzetes egyeztetés után, tárlatvezetést is tartanak a vadászok.

infoKarcag

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Félúton a nagyiváni bölcsőde

A Fő úton lévő régi szolgálati lakást alakítják át – tájékoztatta portálunkat a helyhatóság. A tavalyi évben nyert 120 millió forint uniós támogatást a nagyiváni

Tovább »

Bölcsődét alakítanak ki Szajolban

A település önkormányzata 356 millió forintot nyert a beruházás megvalósítására. Uniós forrásból alakítanak ki a Szajoli Tiszavirág Óvoda Bölcsődei Tagintézményeként két új bölcsődei csoportot, összesen

Tovább »