[GALÉRIA] Új korszak kezdetét jelenti a Szigligeti Színház következő évada

Nyári színház, öt nagyszínpadi bemutató, bérletek változatlan áron, neves rendezők, nagyhírű vendégek a Színműhelyben, világirodalmi művek átdolgozása középiskolásoknak és egy új korszak kezdete. Új korszak, új arculat és egy várva várt színház épület. Ezt kínálja a Szigligeti Színház következő évada.

Új korszak veszi kezdetét a 2021/2022-es évadban, a Szigligeti Színházban. Július 1-től ugyanis új igazgatót, de színészként jól ismert, 17 éves társulati tagot köszönthetett a színház. Barabás Botond a Szigligeti Színház igazgatója így nyilatkozott: „Szolnokon élek, itt alapítottam családot, itt születtek a lányaim, ide köt már minden, ami igazán fontos. A Szigligeti Színház Társulata a második családom.” – mondta az igazgató úr, akit támogatásáról biztosított mind az országos színházi szakma, mind Szolnok város intézményeinek vezetői is, mikor megpályázta az igazgatói széket. A társulat az idei évadban egy darabig még az Aba-Novák Agóra színháztermében vendégeskedik, de a tervek szerint, az évad második felében, már a gyönyörűen felújított új színházban állnak a kedves közönség elé. Az idei évadban öt nagyszínpadi bemutatót láthatnak majd a nézők olyan rendezőktől, mint Szinetár Miklós, Szurdi Miklós, Székely Kriszta, Vida Péter és Csiszár Imre.

A bérletek árusítása augusztus 10-től, hosszabbított nyitva tartással veszi kezdetét a jegyirodában, illetve idén először, már kényelmesen, online is megvásárolhatók leszek a jegyek vagy bérletek a www.jegy.hu portálon.

Új korszak kezdetét jelenti a Szigligeti Színház következő évada

A nagyszínpadon, elsőként Örkény István: Kulcskeresők című tragikomédiája kerül bemutatásra Csiszár Imre, Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész, színházi rendező rendezésében. Nem véletlen ezzel az előadással veszi kezdetét az idei színházi évad, ugyanis a darab ősbemutatója a Szolnoki Szigligeti Színházból indult, Székely Gábor rendezésében, hogy meghódítsa a fővárosi és vidéki színházakat. Negyvenhat év múltán pedig újra műsorra tűzi ezt a remekművet a teátrum, Csiszár Imre rendezésében, aki nem először viszi sikerre a Kulcskeresőket.

Szurdi Mikós, aki nem csak színház, hanem filmrendező, forgatókönyvíró, színházigazgató, és Tv-film-producer is, rendezi az évad második bemutatóját: Peter Shaffer komédiáját, a Black Comedy-t. Szurdi Miklós sem ismertelen a szolnoki színházba járó közönségnek, 1980-ban itt rendezte, O’Neill Amerikai Elektráját, Udvaros Dorottyával és Margitai Ágival a főszerepekben.

Harmadikként egy zenés vígjáték – Vesztegzár a Grand Hotelben – Rejtő Jenő páratlan zsenialitása, Vida Péter rendezésében valósul meg a színpadon. A Karinthy-gyűrűs színészt, műsorvezetőt, rendezőt már (1998 és 2002 között) szívébe zárta a szolnoki közönség. Ebben az évadban színészként és rendezőként is újra találkozhatunk vele.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor fél évszázaddal, pontosan ötven évvel a szolnoki bemutató után, Székely Kriszta a gyönyörűen felújított, új színházban mutatja be Anton Pavlovics Csehov című komédiáját, a Sirályt. Székely Kriszta generációjának legtehetségesebb, leginvenciózusabb és legnépszerűbb színházrendezője. Megannyi szakmai díjat tudhat már magáénak: a legjobb rendezés díja Ibsen Nórájáért és A kaukázusi krétakörért.

Az évadot egy 3 felvonásos operett zárja majd. Léhár Ferenc Víg özvegyének fülbemászó melódiái csendülnek fel Szinetár Miklós rendezésében, aki Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színházi, opera-, tévé- és filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész. A Magyar Állami Operaház korábbi főigazgatója, a Magyar Televízió egykori elnökhelyettese.

Természetesen a gyerekek sem maradnak ki az idei nagyszínpadi előadásokból, hiszen érkezik Szolnokra Lúdas Matyi, akinek történetén generációk nevelkedtek. A produkció rendezője, Nagy Orbán, a Szatmárnémeti Északi Színház főigazgatója, a társulat színésze, aki a csíkszeredai produkcióban Kobak, a szatmári előadásban pedig Döbrögi szerepét játszotta, utóbbinak pedig koreográfusa is volt.

A darabot már nyáron láthatja a nagyközönség, ugyanis augusztus 28-án, 29.-én és 30-án a Művésztelepen kerül színpadra, majd szeptember elején, Szandaszőlősön, a Széchenyi lakótelepen és Rákóczifalván is, mint nyári színházi előadás. Hiszen idén nyári színház is lesz, ami már augusztus 21-én megnyílik a Damjanich János Múzeum udvarán a Csapodár Madárka című komédia bemutatójával. A történet a napfénytől ragyogó reneszánsz itáliai városkában, Padovában játszódik. Ruzante csaknem ötszáz éve megírt vígjátékát Csiszár Imre viszi a színpadra. Az elsők között íródott, kissé pajzán, reneszánsz komédia színpadi alakjait és komikus szituációit a legnagyobb dráma-és vígjátékírók is előszeretettel építették be műveikbe.

Az előadás négyszer tekinthető meg két hétvégén keresztül, még mielőtt bekerül a SZÍNMŰHELY-be, ahol szintén műsorra kerül. A teátrum 80 férőhelyes kamaraszínházában egy egyrészes bohózatra: Az öldöklés istene című darabra, egy film színházi adaptációjára: Ingmar Bergman Őszi szonáta című művére is jegyet válthat a nagyérdemű. Színpadra lép egyszemélyben a színház egyik nagyszerű művésze, Mészáros István, akinek Verebes István rendez egy színpadi játékot Ember, ember és embercímmel. Hogy mi születik kettejük munkájából, még nem tudhatjuk. Egy dolog biztos kell még hozzá, egy harmadik alkotótárs, a szolnoki közönség.

A változatos darabok mellett a Színműhely tárt kapukkal várja az új generációt is, hogy a színház nyelvén érthetőbbé és átélhetőbbé tegye a kötelező és ajánlott magyar-és világirodalmi műveket. Az idei évadban Jon Fosse: A GÖRÖGÖK (Halál Thébában) című, Szophoklész műveinek átdolgozását és Boccaccio Dekameronját nézhetik meg a fiatalok.

Ami pedig szintén egy hatalmas újdonság, mellyel jegyet válthatunk egy színesebb, vidámabb, izgalmasabb hétfő estekre, az a SZÍNMŰHELY PLUSZ, ahol megtalálható lesz, minden, ami a kultúrával kapcsolatos. Lesznek kiállítások, zenés estek és sok meglepetés is. A Szigligeti kanapéval nagy hírű vendégeket vár minden hétfőn a házigazda, Turczi István, József Attila-díjas, Babérkoszorú-díjas és Prima Primissima díjas magyar költő, író, műfordító, szerkesztő, irodalomszervező, a Parnasszus költészeti folyóirat és kiadó alapító főszerkesztője. Turczi István vendégei lesznek többek között Hobo, Udvaros Dorottya, Kálloy Molnár Péter, Csuja Imre és még sokan mások. Önálló zenei estek, beszélgetések, magával ragadó és lebilincselő pillanatokkal várja közönségét a Színműhely Plusz.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Félúton a nagyiváni bölcsőde

A Fő úton lévő régi szolgálati lakást alakítják át – tájékoztatta portálunkat a helyhatóság. A tavalyi évben nyert 120 millió forint uniós támogatást a nagyiváni

Tovább »

Bölcsődét alakítanak ki Szajolban

A település önkormányzata 356 millió forintot nyert a beruházás megvalósítására. Uniós forrásból alakítanak ki a Szajoli Tiszavirág Óvoda Bölcsődei Tagintézményeként két új bölcsődei csoportot, összesen

Tovább »