Ismét indul a diákmunka program

Ezernél is többen vehetnek részt megyénkben idén a nyári diákmunka programban – tájékoztatott a megyei kormányhivatal.

Illusztráció. (Kép: hirado.hu)

Mint írják, a mintegy 1100 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanuló foglalkoztatásához a kormány több mint 138 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. A diákok idén is júliusban és augusztusban vállalhatnak munkát, vagyis két hónapon át juthatnak jövedelemhez.

Az immár 9 éve folyó programban két típusú – önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára lehet jelentkezni. Míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhatnak a fiatalok.

Az önkormányzati diákmunka keretében a foglalkoztatók a területi, települési önkormányzatok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, továbbá egyházi jogi személyek lehetnek. Ebben a konstrukcióban a diákok havi munkabérének 100 százalékát fizeti meg az állam. A mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén történő foglalkoztatás esetén pedig a munkabér 75 százaléka fedezhető a központi forrásból, amivel a kormány a koronavírus okozta nehézségek leküzdésében is segítheti a hazai vállalkozásokat.

A támogatás alapja mindkét területen a minimálbér (167.400 forint/hó), illetve a garantált bérminimum (219.000 forint/hó). Így havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkaköröknél fejenként 164 250 forint, szakképzettséget nem igénylőknél pedig 125 550 forint az állami támogatás összege. Rövidebb munkaidejű foglalkoztatás esetén arányosan csökken a támogatás.

A diákoknak a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket június 15-től. A munkáltatók a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően ugyanott nyújthatják be munkaerő-igényüket, amelyben meg kell határozniuk a foglalkoztatni kívánt létszámot, illetve a szakmát, a munkakört (foglalkoztatási területet) pedig megadhatják. A nyári diákmunkaprogram részleteiről a https://www.munka.hu/ oldalon vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tájékozódhatnak az érdeklődők.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Tiszaderzs, Mi így szeretünk!

Rövid filmünk célja, hogy csatlakozzunk, ahhoz a megmozduláshoz, amit a Jerusalema tánc kihívás indított el – írják videójuk ajánlásában a résztvevők.

Tovább »