Így indult a 2021-es év a Jászság ingatlanpiacán

Hogyan indult az év a Jászság ingatlanpiacán? Milyen irányba és mekkora mértékben változtak az ingatlanárak a térségben? Hol számíthatunk a legmagasabb négyzetméter árakra, amennyiben családi ház vásárlása előtt állunk? Az idei februári adatokból kiindulva, egy évre visszamenőleg vizsgálódva cikkünkben ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Itt a legolcsóbb a családi ház

A családi házak kínálatát összesen öt város, három község és egy nagyközség adatain keresztül vizsgáltuk meg. Tehát összesen kilenc, a Jászságban található település átlagos négyzetméter árának alakulását követtük nyomon részletesen, azonban azokat összehasonlítottuk a megyeszékhelyen, illetve az egész megyében jellemző árszinttel.

Az Ingatlannet.hu februári adatai alapján a legalacsonyabb áron Jászkiséren lehetett használt házhoz jutni. A Jászapáti járásban található városban ugyanis átlagosan 49200 forintot kértek egy négyzetméterért. Szintén alacsony, 100 ezer forint alatti négyzetméter árak jellemzik Jászdózsa, Jászladány, valamint Jászapáti eladásra kínált családi házait. Ezeken a településeken ugyanis rendre átlagosan 80, 88, illetve 91 ezer forintba kerül az említett ingatlanok négyzetmétere.

Mennyit változtak az árak egy esztendő alatt?

A legdrágább kertes házakat pedig Jászberényben, illetve Jászfényszarun találjuk. Aki ezeken a településeken szeretne ilyen típusú ingatlant vásárolni, annak négyzetméterenként átlagosan rendre 205, illetve 169 ezer forintos alku előtti árral kell számolnia, a februári árak tanúsága szerint. A koronavírus az árakat jellemzően lefelé, míg a vásárlás előtt állókat jó alkupozíció irányába mozdította.

2020 februárjához viszonyítva a legnagyobb változás az átlagos árakban Jászjákóhalmán következett be. Itt ugyanis a használt házakat idén februárban 75%-kal magasabb áron hirdették, mint egy évvel előtte. Ez egy 80 négyzetméteres ingatlan esetén tehát közel 4 millió forinttal magasabb vételárat jelenthet.

Volt, ahol csökkentek az árak

Más településeken korántsem volt jellemző ilyen markáns drágulás: a jászdózsai családi házak ára ugyan négyzetméterenként 17 ezer forinttal lett magasabb az elmúlt 12 hónap leforgása alatt, ugyanakkor ez a változás százalékban jóval elmarad a Jászjákóhalmán tapasztalttól.

Szolnokon 8,9%-kal, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig átlagosan 8,4%-kal drágultak az eladó használt házak az említett időszakban, amely 24, illetve 11 ezer forinttal magasabb négyzetméter árakat jelent.

Jászárokszálláson, Jászalsószentgyörgyön és Jászberényben rendre 8, 9, illetve 10 százalékkal csökkent az átlagos kínálati négyzetméterár az eladó házak körében. A Jászság fővárosában estek leginkább az átlagárak: itt négyzetméterenként 24 ezer forinttal kevesebbet kellett annak költenie, aki idén februárban vásárolt ilyen ingatlant, az előző év azonos hónapjához képest.

Mi változott 2021-ben?

Érdekes ugyanakkor, hogy a legjelentősebb változás a tavalyi év végéhez képest Jászárokszálláson figyelhető meg. Itt két hónap alatt csaknem 30 ezer forinttal estek az eladó házak átlagos négyzetméter árai, míg Jászladányban ugyanezen időszak alatt 24 ezer forinttal ugrottak meg. Mindezekkel együtt Jászladány továbbra is az egyik legolcsóbb településnek számít, míg Jászárokszállás 127 ezer Ft/m2-es átlagárával a vizsgált települések között a harmadik legdrágább.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Félúton a nagyiváni bölcsőde

A Fő úton lévő régi szolgálati lakást alakítják át – tájékoztatta portálunkat a helyhatóság. A tavalyi évben nyert 120 millió forint uniós támogatást a nagyiváni

Tovább »

Bölcsődét alakítanak ki Szajolban

A település önkormányzata 356 millió forintot nyert a beruházás megvalósítására. Uniós forrásból alakítanak ki a Szajoli Tiszavirág Óvoda Bölcsődei Tagintézményeként két új bölcsődei csoportot, összesen

Tovább »