[GALÉRIA] Átadták az új KISS üzemcsarnokot Szolnokon

Új, 8000 négyzetméteres csarnokot adott át a MÁV-START Zrt. kedden Szolnokon. A vasúttársaság 1,17 milliárd forintos saját forrásból alakította ki a karbantartó bázist a Járműjavító területén. Mostantól itt végzik majd a nagykapacitású, emeletes motorvonatok karbantartását.

Átadták az új KISS üzemcsarnokot Szolnokon

A Szolnoki Járműjavítóban egy éve kezdődött meg a korszerű bázis kialakítása  kialakítása a korábbi villamos mozdonyjavító csarnok területén. Két vizsgálócsatornát építettek ki mindkét vágány teljes hosszában, melyek LED-es megvilágítást kaptak. A járművek magasabban elhelyezett részegységeihez az erre a célra fejlesztett mobil állványok biztosítják a hozzáférést. Biztonságtechnikai céllal korszerű zuhanásvédelmi rendszert is telepítettek. Számos épületgépészeti átalakítás és fejlesztés is megvalósult. A csarnok részben új elektromos-, sűrítettlevegő- és vízhálózatát a KISS motorvonatok műszaki jellemzőinek figyelembe vételével alakították ki. A csarnok egyik vágányába egy modern csapnyomásmérő berendezést építettek be, mely 4×15 tonna kerékterhelésig lehetővé teszi a vasúti járművek mérlegelését, az eredményeket pedig egy informatikai rendszerben dokumentálja.

A kialakított karbantartó bázis számára Magyarországon egyedülállóan, egy teljes KISS motorvonat – forgóvázakkal együtt történő – egyidejű emeléséhez EMANUEL gyártmányú, 24 darab önálló emelőoszlopból álló csoportemelő rendszert telepítettek. Ennek köszönhetően a járművek minden része hozzáférhető a karbantartási feladatok elvégzése során.

A beruházáshoz kapcsolódóan már korábban villamosították a csarnokba vezető mindkét vágányt, így a motorvonatok tolatómozdony igénybevétele nélkül a csarnok bejáratáig tudnak közlekedni.

Az átadó ünnepségen Kerékgyártó József, a MÁV-START vezérigazgatója kiemelte, hogy a felújított üzemcsarnok megteremti az alapfeltételeket a KISS motorvonatok karbantartási feladatainak elvégzéséhez, s lehetőséget ad a karbantartó személyzetnek a modern és biztonságos környezetben történő munkavégzésre. A fejlesztéssel így helyben végrehajthatóak a motorvonatok és egyéb vasúti járművek közlekedésbiztonság szempontjából fontos ellenőrzései. Mint mondta, negyven darab, Stadler által gyártott emeletes motorvonat érkezik a kormány támogatásának köszönhetően, ezek főként a budapesti agglomerációban közlekednek majd. Jelenleg már 10 KISS közlekedik a váci és a ceglédi vonalon, illetve nyáron minden hétvégén a Balatonra is lehet utazni az emeletes motorvonatokkal. A vezérigazgató kitért arra is, hogy a MÁV-Start és a Stadler között szoros az együttműködés, és nagyon jó a kapcsolat Szolnok város vezetésével is. A szolnoki járműjavítóban mintegy 1270 ember dolgozik, a beruházás pedig új munkahelyeket teremt, folyamatosak a továbbképzések.

Szalay Ferenc polgármester megerősítette, hogy újabb munkahelyekkel és egy kiváló üzemcsarnokkal lett gazdagabb a MÁV-Start Járműjavító telephelye Szolnokon.

– Szolnok igazi vasutas város, sok ezer családnak ad megélhetést immár generációk óta ez az ágazat. Az itteni munkaerő világszínvonalú munkát végez, ezért városunk a magyar vasútgyártás fellegvára! Azon dolgozunk, hogy városunk és a vasút 174 éve tartó gyümölcsöző kapcsolata még további fejlesztéseket hozzon ide, a Tisza Fővárosába!

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a MÁV megújulásának nagyon fontos helyszíne Szolnok.

– Szolnok a magyar vasútgyártás központja. Itt készülnek a Stadler világszínvonalú motorvonatai, és itt építik az ugyancsak kiváló IC+ vasúti kocsikat. Ma egy új üzemegységgel lett gazdagabb a Járműjavító bázis, itt fogják szervizelni többek között a Stadler vonatait is. A vasúti gépgyártás és javítás többezer szolnoki család megélhetését teremti meg, ezért továbbra is azon dolgozunk, hogy Szolnokon erősítsük a vonatgyártást! – mondta.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Egy halas hétvége Szolnokon

A Tiszai Hal Napja és Sparhelt Fesztivál nem titkolt célja, hogy megismertesse a rendezvényre kilátogatókat a Tisza mentén élők hagyományaival, a tiszai halból készíthető finomságokkal.

Tovább »