Adatbázis a második világháború jászkunsági áldozatairól

Halotti anyakönyvek alapján állították össze a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárának munkatársai azt a különleges forrásválogatást és adatbázist, amelyben a második villágháború jászkunsági áldozatait találhatjuk meg.

Fotó: CSI

Az új adatbázis a második világháború megyénket érintő személyi veszteségeit dolgozza fel a halotti anyakönyvek alapján. A katonai áldozatok mellett közreadják a polgári áldozatok neveit is.Azokét, akik nem katonai szolgálatot teljesítő személyként veszítették életüket légitámadások vagy szárazföldi harci cselekmények következtében. Ide sorolták az el- és átvonuló hadseregek áldozatait, az elhurcolt polgári személyeket és a deportáltakat is.

A települések veszteséglistáit levéltári dokumentumok szkennelt másolatai, temetői fényképek és interneten is elérhető szakirodalom linkgyűjtemény teszi teljesebbé.

Fotó: CSI

Az új adatbázis egyben felhívás is a lakossághoz, az áldozatok leszármazottjaihoz, hogy adataikkal, észrevételeikkel, esetleg fényképekkel, levelezésekkel járuljanak hozzá a második világháború következtében elhunyt honfitársaink emlékezetének megőrzéséhez.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Félúton a nagyiváni bölcsőde

A Fő úton lévő régi szolgálati lakást alakítják át – tájékoztatta portálunkat a helyhatóság. A tavalyi évben nyert 120 millió forint uniós támogatást a nagyiváni

Tovább »

Bölcsődét alakítanak ki Szajolban

A település önkormányzata 356 millió forintot nyert a beruházás megvalósítására. Uniós forrásból alakítanak ki a Szajoli Tiszavirág Óvoda Bölcsődei Tagintézményeként két új bölcsődei csoportot, összesen

Tovább »