A kunkapuk elismert faragó mestere

Andrási Mihály fafaragóval egy gyönyörű, általa faragott Hunyadi utcai kunkapu előtt beszélgettünk a kun motívumokról és arról, hogyan is lett fafaragó – olvasható a Karcagi Hírmondó aktuális számában.

Kép: szoljon.hu

A faragás a mézeskalács készítésből jött számára, először ütőfákat faragott, s mivel érezte, hogy ez megy neki, a ῾90-es években elkezdte a bútorfaragást, majd az első kunkapukat Hemző Jánossal és Bartha Andrással készítette el. 2008-ban a Városvédő Egyesület pályázatára a Bajza utcába faragott egy új kaput

– A kunkapu egyszerűbb formákból, geometrikus alakzatokból tevődik össze, néhol fellelhető rajta az ékfaragás, míg pl. a kalotaszegi kapuk sokkal díszesebbek – magyarázza Andrási Mihály, aki kapuin több, leveles virágmintát használ. Ezek a kedvenc motívumai, mintái mellett azonban a minőség számára nagyon erős szempont. A kunkapuk jó része kézzel készül, de van gépi munka is, a robosztus oszlopokat fűrészelni, gyalulni kell és a rajzolás után kezdődhet a faragás.

A Hunyadi utcai kapu dr. S. Kovács Ilona megálmodott új kapuja, régen is egy ilyen kapu volt itt a szülői háznál, amely mintáit a főtéren álló Németh Gyula szobrához vette alapul Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrász.

– Úgy érzem ez a Hunyadi utcai kunkapum és kerítésem az, ami eddig a legjobban sikerült. A tetején lévő fedélen tulipános díszítmény van, aztán egy kis tető, ami megvédi a kaput az időjárástól, esőtől, napfénytől, az oszlopfőn két rozetta és geometrikus díszítmény van. A nagykapu egyszerűbb, a faragásánál az anyag meghatározza mit készíthetek, ha van anyag, abból nagyobb ívű formákat tudok kialakítani, ha kevés, akkor egyszerűsítem a formákat, ahogy ez történt itt is – mondja Andrási Mihály fafaragó, aki bemutatta kicsiben is kapuit a Nagykunsági Népművészeti Egyesület tavalyi kiállításán a múzeumban, de mint mondta, egy nagyobb kapu elkészítése a kihívás, bár a kicsivel is sokat el kell bíbelődni, amire elkészül.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

[GALÉRIA] Frissítő operett Tiszaderzsen

A Magyar Tavak Fesztivál Tisza-tavi kerékpártúrájának tiszaderzsi állomásán járt stábunk. Július utolsó napján indult útnak a fesztivál hagyományos kerékpártúrája Tiszafüredről, melynek egyik megállója volt Tiszaderzs.

Tovább »