Trump hívei betörtek a Capitoliumba a Joe Biden győzelmét hitelesítő ülés közben

Miközben a washingtoni Capitoliumban összeült a kongresszus, hogy az elektori szavazatok nyomán jóváhagyják Joe Biden elnökségét, Donald Trump hivatalban lévő elnök hívei ostromolni kezdték a törvényhozás épületét. Az épületet lezárták, a képviselőket és szenátorokat rendőrök védik a hivatalban lévő elnök feldühödött támogatóitól.

Trump egyébként alig egy órája tartott beszédet a híveinek, amelyben egyértelművé tette: sosem fogja elismerni Joe Biden választási győzelmét. Trump ismét az általa többször hangoztatott, széles körben elkövetett választási csalásokra hivatkozott, és felszólította alelnökét, Mike Pence-t hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus két házának együttes ülésén.

Washington, 2021. január 6. Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntetõ támogatói capitoliumi rendõrökkel állnak szemben a szenátusi ülésterem elõtt, az amerikai törvényhozás washingtoni épületében 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden gyõzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta

Ahogy azonban arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az egyébként az elnök egyik legfontosabb bizalmasának számító Mike Pence – Trump nyomásgyakorlásával szembeszállva – megtagadta, hogy akadályt gördítsen Joe Biden elnökségének kongresszusi jóváhagyása elé.

Pence azzal érvelt, hogy az amerikai alkotmány legitimációját ásná alá, amennyiben Trump elvárásai szerint cselekedne.

Közben a The New York Times azt írta, Mike Pence-t és a többi törvényhozót is evakuálni kellett az épületből. Erről Nancy Pelosi, a demokrata többségű képviselőház elnöke is megosztott egy videót.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a Trumpot éltető tömeg megakasztotta Joe Biden elnökségének kongresszusi jóváhagyását. A képviselőház és a szenátus ülését is fel kellett függeszteni, a hatóságok könnygázt is bevetettek a több száz tüntető ellen, és erősítést kértek.

Friss (22:15)

Rálőttek egy nőre a Capitolum épületében, életveszélyben van

Az AFP amerikai hírtelevíziókra hivatkozva megírta, hogy egy asszonyt életveszélyesen megsebesítettek a Capitoliumban. Mellen lőtték. Kivitték az épületből, azt nem közölték, hogy ki volt az asszony és milyen minőségben tartózkodott a Capitoliumban.

Magyar Nemzet

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Mától tilos a hálapénz

Tavaly októberben derült ki, hogy megtörténik a régóta sürgetett korszakváltás a hazai egészségügyben – írja a Mandiner. Mától kikerül a rendszerből a hálapénz, emelkednek az

Tovább »