Tíz esztendős lett a Tiszavirág híd

Méltán vált Szolnok jelképévé a Tiszavirág híd az elmúlt évek során. Közép-Európa leghosszabb gyaloghídja ma „ünnepli” tizedik születésnapját.

Kecsesen ível át a Tisza belvárosi szakaszán a Tiszavirág híd, melyről bízvást mondhatjuk, hogy az eltelt idő alatt a megszerették a szolnokiak. Immár a korábban meglehetősen elszigetelt Tiszaliget is a város szerves részévé vált, hiszen a hídnak köszönhetően gyalog és kerékpárral is sokkal könnyebben megközelíthetővé vált. A Gulyásfesztivál, Majális idején sok ezres tömeg hömpölyög át rajta, rendeztek már itt Hídi vásárt is, de egy egyszerű hétvégén is nagyon sokan sétálnak errefelé.

Az évtizeddel ezelőtti beruházás a beruházás a „Szolnok a Tisza fővárosa” programnak köszönhetően valósult meg. A híd vezető tervezője Pálossy Miklós okleveles építőmérnök, aki a kérészek szárnyának légiesen könnyed alakját formázva álmodta meg a hidat. Az építészet és térrendezés dr. Gajdos István munkája. Tömege 550 tonna, hossza 444 méter, ezzel Közép-Európa gyaloghídjának számít.

Hivatalos átadása 2011. január 21-én volt, maga az építkezés pedig két évvel korábban, 2009-ben indult. Érdekesség, hogy a szerkezetet Budapesten készítették, s az időhiány miatt ott is szerelték össze. A közel négyszáz tonnás acélváz ezért közúti szállításra alkalmatlanná vált, így a szerkezetet két uszályra rakták. Azok előbb Titelig, a Tisza dunai torkolatáig szállították a híd darabjait, majd a Tiszán hozták vissza Szolnokig. 

Beer Miklós váci püspök szentelte fel a hidat, melyen a hagyományoknak megfelelően söröshordót gurítottak át. A híd tervezői és építői díszoklevelet és egy ezüstérmét vehettek át egy akkori verseghys diáklánytól, Tisza Virágtól.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Tanuszoda épül Tiszafüreden

Hamarosan egy fedett tanuszodával gyarapodik a Tisza-tó fővárosa, jelentette be a közösségi odalán Ujvári Imre a város polgármestere. Az erről szóló értesítést Szabó Tünde államtitkár

Tovább »