Hódtorlaszokat bontottak el a Tápión

Hódtorlaszok okoztak jelentős visszaduzzasztást a Tápió folyón Újszász térségében – számol be honlapján a KÖTIVIZIG.

Kép: kotivizig.hu

Az elmúlt évtizedben az ország több vízfolyása mentén talált megfelelő élettérre az eurázsiai hód (Castor fiber), így nem ritka a Közép-Tisza vidékén sem, sajátos nyomaival a Tisza, a Tisza-tó, a Zagyva mentén egyaránt találkozhatunk. Jelenlétükről leginkább kidöntött fák árulkodnak, de gyakran építenek vízfolyási akadályt képező gátakat is.

A vízügyi szakemberek az állat olyan mértékű károsítását is tapasztalták, amely már a töltés védképességét veszélyeztetheti, s ezzel árvízi veszélyhelyzetet idéz elő. Ilyen esetekben beavatkozásra van szükség.
Az akár 30 kilósra megnövő rágcsáló legutóbb Újszász határában építkezett, a vízfolyást jelentősen, 50-120 cm-rel visszaduzzasztó torlasszal hívta fel magára figyelmet. „Létesítményét” munkagéppel bontották el a KÖTIVIZIG szakemberei a napokban.

Az érintett területen, a Szászberek-Jászberényi árvízvédelmi szakaszon az elmúlt 3 év során a hódok aktív jelenléte figyelhető meg. A hódok a vízfolyásokon (Tápió, Zagyva) visszaduzzasztásokat hoznak létre torlaszok építésével, amelyek a mellettes területek elöntését is okozhatják/okozzák. Emellett számos hódüreget fedeztek fel a Zagyva folyó mentén is, amelyek helyreállítása már megtörtént.

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights