Rekord összegből fejlődhet Szolnok megye

A következő évek szolnoki és megyei fejlesztési elképzeléseiről egyeztetett hétfőn Szolnokon Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a megye és a város vezetőivel, a térség országgyűlési képviselőivel.

Fotó: Csabai István

Jász-Nagykun-Szolnok megye és Szolnok elképzelései jól illeszkednek Magyarország gazdaságfejlesztési irányaihoz és a helyi vállalkozások igényeihez egyaránt – emelte ki a tanácskozást követő sajtótájékoztatón a miniszter, aki egyben az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Palkovics László az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna 2030-ig szóló fejlesztési koncepcióinak áttekintését követően elmondta: mintegy 1900 milliárd forint jut a megyére és Szolnokra a program költségvetéséből. Kitért arra, hogy az tartalmaznak direkt gazdaságfejlesztési projekteket, többek mellett a hadiipar, a vasúti járműgyártás, a másodlagos nyersanyagipar területén, utóbbira példa a karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Központ. A tervezett gazdasági fejlesztésekhez természetesen megfelelően képzett szakemberekre van szükség, így a Szolnoki Szakképzési Centrum további megerősítése is rendkívül fontos. Ugyanakkor szükséges a közlekedés, az utak fejlesztése, a városokat falvakkal összekötő utak állapotának javítása, a vidéki letelepedés támogatása – tette hozzá.

Fotó: Csabai István

Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke történelminek nevezte ezt az eseményt, amely nagy mértékben megszabja a következő tíz év fejlesztési irányait. Kiemelte, hogy a turizmus, az agrárium, az élelmiszeripar azok a területek, amelyeket fejlesztéssel a megye a javára tud fordítani. Az úthálózat rekonstrukciója, a Zagyva, a Tisza, a Körösök hasznosítása, a hordalék, a biomassza és a körforgásos gazdálkodás olyan területek, amelyekben óriási innovációs lehetőség van. Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere hangsúlyozta: a város a MÁV-Start és a Stadler együttműködésének köszönhetően a vasúti gépgyártás központjává válhat az országban, erre az alapra lehet építeni. Végül köszönetet mondott az elmúlt 18 hónapban végzett előkészítő munkáért és idézte a Palkovics László által korábban mondottakat. Eszerint az a legfontosabb kérdés, hogy miként lehet Kelet-Magyarországot a nyugat-magyarországi szintre felhozni.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Tanuszoda épül Tiszafüreden

Hamarosan egy fedett tanuszodával gyarapodik a Tisza-tó fővárosa, jelentette be a közösségi odalán Ujvári Imre a város polgármestere. Az erről szóló értesítést Szabó Tünde államtitkár

Tovább »