Tizenévesen a sztárok között – Szeghalmi Zsombor

Alig 14 évesen már bajnoki meccset játszott, 18 esztendősen pedig nemzetközi kupamérkőzéseken lő gólokat. Ha valakihez, hát Szeghalmi Zsomborhoz tökéletesen illik a nemrégiben elnyert „látható tehetség” cím.

A fiatal szolnoki vízilabdás a Szolnoki Dózsa saját nevelésű játékosa.

– Kilenc éve vízilabdázom, előtte úsztam – mesél a kezdetekről. – Nehezen viseltem a monoton úszást, ezért az edzőm, Cseh Sanyi bácsi javasolta, hogy próbáljam ki a vízilabdát. Egyből ott ragadtam. Öt-hat évig az utánpótlás csapatokban szerepeltem, sőt, gyakorlatilag még jelenleg is ott vagyok, de 14 évesen felkerültem a nagycsapathoz is. Ez már a negyedik évem, amikor a nagyok között játszom.

– Emlékszel még az első bajnoki meccsedre?

– 14 évesen játszottam az első OB I-es bajnokin. Hazai mérkőzésen, talán a Szeged ellen. Ez még a 2016/17-es év volt, a Bajnokok Ligája-győztes álomcsapat.

– Nagyon fiatalok kerültél igazi sztárjátékosok közé. Hogyan lehet ezt feldolgozni?

 – Egyrészt nagyon motiváló, hiszen a világ legjobb játékosaival játszhatok együtt. Másfelől viszont azért elég nehéz. Amikor pedig visszamegyek az utánpótlásba, ott kell bizonyítanom, hogy miért kerülhettem én a felnőtt csapatba. Még utánpótlás korú vagyok, bőven van hová fejlődnöm, vannak hiányosságaim, de a legjobb példákat látom magam előtt. Ennél jobb iskola, hogy ilyen sztárokkal játszhatok együtt, nem is kell.

– Miként látod maga, mik az erősségeid, amitől igazán jó vízilabdás lehet belőled?

– Talán az akaratom, a lövésem és a gyorsaságom. Ez a három dolog remélem, szerepet fog játszani abban, hogy eljussak oda, ahová szeretnék.

– Érettségi előtt állsz. Mennyire lehet összeegyeztetni a tanulással a versenyszerű sportot?

– Igen, most vagyok végzős a Varga Katalin Gimnáziumban. Nem mondom, hogy egyszerű, de megoldható. Persze nem vagyok osztályelső, de a négyes átlagot hozom. Magántanuló vagyok első osztály óta, hiszen amikor elkezdtem a középiskolát, már tagja voltam a felnőtt csapatnak és nehéz lett volna összeegyeztetni az edzésekkel, meccsekkel a tanulást.

– A vízilabdásokra hagyományosan jellemző, hogy a tanulmányaikat sem hanyagolják el a sport mellett. Te készülsz továbbtanulni?

– Mindenképpen, bár egyelőre még nem döntöttem el, hová szeretnék felvételizni.

– Nemégiben rád szavaztak legtöbben a Magyar Vízilabda Szövetség Látható Tehetség Programjában. Hogyan fogadtad ezt az elismerést?

– Nem egészen reális ez a cím, hiszen főként attól függött, kire szavaznak legtöbben. Magára a jelölésre büszke vagyok, de úgy gondolom, aki ott volt, mindenki megérdemelte volna.

– A napokban rendezték Szolnokon az Eurokupa csoportkörét, melyen több gólt is szereztél.

– Valóban, az első meccsen kettőt, aztán egyet és végül hármat. Meglehetősen fárasztó volt, egymás után játszottuk a meccseket. A harmadik napra már érződött is az eredményen és látszott rajtunk, hogy kimerültünk. Igazából azonban sajnálom, hogy Eurokupában játszunk. Nagyon szerettem volna a BL-ben játszani, de Siracusában nem úgy sikerültek a meccseink, ahogy szerettük volna. Viszont ha már itt vagyunk az Eurokupában, akkor itt szeretnénk minél jobban szerepelni.

– A járvány miatt különleges körülmények között edzetek és játszotok. Sportolóként ezt hogyan élitek meg?

– Úgy gondolom, azért vagyunk profi sportolók, hogy ezekhez a helyzetekhez tudjunk alkalmazkodni. Az a csapat fog előrébb végezni, aki az ilyen helyzeteket legjobban tudja kezelni. A legfurcsább, hogy nincs közönség. Amikor először játszottunk így, kicsit edzőmeccs hangulata volt a mérkőzésnek, nagyon hiányoznak a nézők.

– Mit szeretnél elérni a következő évek során, mivel lennél elégedett mondjuk öt év múlva?

– Válogatottság az egyik legfontosabb célom és persze mint minden magyar vízilabdás, olimpiai bajnok szeretnék lenni.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Nem a saját házát adta el

Szolnoki Járási Ügyészség vádat emelt csalás bűntette miatt egy 48 éves törökszentmiklósi férfivel szemben. A vádirat szerint a férfi még 2020. nyarán állapodott meg egy

Tovább »