Tasnádi Zoltán – “Mindannyiunk érdeke a béke és a hatékonyság”

Mozgalmas esztendőt tudhatnak maguk mögött Szolnok önkormányzati képviselői. Tasnádi Zoltánt, a Fidesz frakcióvezetőjét arra kértük, értékelje a választások óta eltelt időszakot.

Tasnádi Zoltán (Fotó: CSI)

–  Ha nagyon őszinte akarok lenni, azt kell mondanom, hidegzuhanyként ért bennünket tavaly októberben az önkormányzati választások eredménye. Nyilván ezt kritikaként kellett felfognunk, így saját magunkon kezdtük a változást, fiatalítást. Tanulnunk kellett ebből az eredményből, s a városi Fidesz elindult egy olyan úton, amelynek az a célja, hogy fiatal erőket vonjunk be a rendszerünkbe, megtalálva az egészséges egyensúlyt fiatalabb és idősebb korosztály között. Elkezdtük újraépíteni a Fidelitast, ami persze hosszabb folyamat, de láthatóak már biztató jelek.

– 2019 októberében egy csapásra megváltoztak az erőviszonyok a szolnoki közgyűlésben. Miként élték ezt meg Önök, akik korábban is képviselőként dolgoztak?

– A választások után elég konfrontatív és agresszív szolnoki többségi retorikával találtuk magunkat szemben. Ahogy megalakultak a frakciók, azonnal elkezdtünk dolgozni a frakcióvezetői egyeztetés keretében. Azt láttuk, hogy amint bekerültek az újonnan megválasztott képviselők a rendszerbe, s beláttak az önkormányzati munka mélységébe, rájöttek, milyen komoly munkával és felelősséggel jár ez a terület. Többek számára akkor lett világos, hogy ez egy összetett, jól működő rendszer, ami nem arról szól, hogy ha vezetőket felállítunk, elküldünk, bárki azonnal beülhet a helyükre. Dilettánsokkal nem lehet várost vezetni. Nagyon jól kicsúcsosodott ez a piac körüli anomáliánál, amikor mindenképpen le akarták cserélni a piac vezetőjét. Csakhogy balul ütött ki a dolog, mert elfelejtették megkérdezni a kiszemelt vezetőt, hogy van-e hozzá jogosultsága. Így aztán a megválasztása után derült ki, hogy jogerősen eltiltották a cégvezetéstől.

– Ennek köszönhető az is, hogy olyan hosszú ideig tartott, amíg sikerült megválasztani az alpolgármestereket?

– Úgy láttuk, ahogy telt az idő, egyre többen rájöttek: nem biztos, hogy minden úgy van, ahogy a háttérből mondják nekik. Ekkor jutottunk el az alpolgármester-választáshoz. A polgármester úr és a Fidesz-frakció azt szerette volna, ha két alpolgármestert ad a Szolnoki Többség. Úgy véltük, ha már a választók beléjük vetették bizalmukat, akkor vállalják is fel ennek felelősségét és vegyenek részt a közvetlen városirányításban. Az első reakciójuk az volt, hogy ők nem kívánnak alpolgármestert adni, ami véleményem szerint saját szavazóik cserbenhagyásának tűnt, hiszen már nem ellenzékiként ültek a közgyűlésben. Végül decemberben mégiscsak jelölték Györfi Mihályt és Miskolczi Lászlót erre a posztra, nálunk pedig Fejér Andor lett a jelölt, s januárban megválasztotta a közgyűlés az alpolgármestereket. Ekkor indulhatott el végre az a munka, minek már gyakorlatilag október végén el kellett volna indulni.

Mindehhez hozzátartozik, hogy az október és december közötti időszakban a Szolnoki Többség álláspontja az volt, hogy módosítja az SZMSZ-t, sok jogkört elvesz a polgármestertől és ezeket bizottsági szintre teszi át. A bizottságokról csak annyit, hogy korábban öt bizottságban dolgozott a közgyűlés, a Többség viszont úgy döntött a választások után, hogy hétre növeli ezek számát. Csak azt felejtették el, hogy ez nagyban lelassítja a munkát és olyan terhet ró az igazgatóságokra, amit egyszerűen nem bír el a rendszer. Amikor látták, hogy ez mennyi munkával jár, újragondolták és kezdtek visszatérni a korábban már jól működő rendszerhez. Mikor az alpolgármestereket megválasztottuk, felmerült az a lehetőség, hogy ismét módosítsunk SZMSZ-t, hiszen a Többség képviselői is szerettek volna gyorsabb, konstruktívabb rendszerre átállni, azaz gyakorlatilag visszatérni az általuk korábban felrúgott szisztémához. Ez is azt mutatja, mennyire nem voltak felkészülve az önkormányzati munkára.

Fontos momentum még, hogy decemberben a közgyűlés összes frakciója közösen elhatárolódott a kampány során tapasztalt gyűlöletkampánytól, illetve azoktól a halálos fenyegetésektől, amelyekkel a képviselőink, illetve a cégek vezetői szembesültek a közösségi médiában. Azt gondolom, ez volt az első közös pont, amikor közösen tudtunk gondolkozni.

– 2020 elejétől tehát végre kezdődhetett volna az érdemi munka. Ekkor azonban jött a járványhelyzet, és felülírt minden korábbi tervet.

– Valóban, február-március környékén jött a pandémiás helyzet, ami eddig nem látott, nem ismert probléma elé állított mindannyiunkat, ezért eleve lelassult az önkormányzati munka. Ám ekkor történt szakadás is a Többségen belül, ami merőben új helyzetet teremtett. Két képviselő – a XXI. század frakció képviselője, Ligeti József és a DK-ból Fajcsák Károly – kilépett a szövetségből és függetlenként folytatták munkájukat. Ők úgy gondolták, nem kívánnak részt venni a pártpolitikában, inkább így dolgoznak tovább. Ligeti Józsefnek akkoriban volt egy sajtótájékoztatója, ahol érdekes tényekre derült fény. Addig is nyilvánvaló volt számunkra, hogy a választási kényszerszövetségen belül borítékolható a feszültség, ám Ligeti József sajtótájékoztatója rá is világított erre. Lényegében arról szólt, hogy mindazt, ami ellen fellépett ez a pártkoalíció a választási kampány időszakában, azt saját táborukon belül az élet szerves részévé tették. Nyilván nem vették jó néven, hogy a két képviselő kilépett a szövetségből, ám rejtélyes okok miatt csak egyiküket kezdték szapulni. Holott azt gondolom, ez inkább egyfajta jelzés volt számukra, hogy valamit esetleg nem jól csinálnak, változtatniuk kellene. Sokat elmond ugyanakkor az a tény, hogy az eltelt egy év alatt a Szolnoki Többség egyetlen olyan önálló, használható ötlettel sem állt még elő, amely a város vezetésével, működtetésével kapcsolatos. Itt kell, hogy megcáfoljam Győrfi Mihály alpolgármester úr kijelentését, amely arról szólt, hogy a Szolnoki Többség dolgozik a Csáklya úti híd megvalósításán is. Ha ez így van, akkor rendkívül nagy titokban teszik ezt, hiszen senki sem tud róla felelős körökben. Persze jól hangzik, kellően hatásvadász, csak nem felel meg a valóságnak. A híd tervezési szakaszban van már, s ez kizárólag Dr. Kállai Mária és polgármester úr érdeme.

– Ilyen körülmények között miként értékeli az elmúlt hónapokat?

– Mindenképpen eredményként könyvelhetjük el, hogy meg tudtuk őrizni a város működőképességét. Emellett meg tudtuk őrizni azokat a cégvezetőket, akik a Szolnoki Többség szemében persona non graták lettek, ám akik kifejezetten a szakmaiságot képviselik. Sőt, az észszerűség határain belül el tudtuk érni, hogy változtassanak az álláspontjukon a Többség képviselői. Ezeket nagy eredménynek gondolom. Az látszik, hogy a Fidesz-KDNP frakció egységes és kész arra, hogy tovább vezesse a várost. Megvan hozzá a gondolatmenet, elképzelés, a fejlesztési irányok, tudjuk, hová akarunk eljutni. Ennek az ékes bizonyítékai a már elkészült és a folyamatban lévő beruházások. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a Szolnoki Többség frakciószövetségen belül éles törésvonalak vannak. Az egységesnek tűnő felszín alatt több táborra szakadt a többség, s ezek az erővonalak keresik a saját vezérüket. Nagyon reméljük, hogy ezek a belső harcok nem fognak oda vezetni, hogy a város működőképessége kerüljön veszélybe. Nyilvánvalóan mindannyiunknak az az érdeke, hogy a következő négy év viszonylagos békében és hatékonyan teljen. Mi mindenképpen erre fogunk törekedni.

– Önnek komoly tapasztalatai vannak már a képviselői munkában. Saját körzetében milyen fejlesztésekre törekszik?

– 2006-tól vagyok önkormányzati képviselő a Széchenyi városrész egyik körzetében. A Széchenyin közel húszezren élnek, kb. annyian, mint Törökszentmiklóson. Ám míg Törökszentmiklós több milliárd forintból gazdálkodik évente, a Széchenyi városrészre sajnos nem tudunk ennyit költeni. Abból a szempontból könnyű a helyzetem, hogy itt nőttem fel, ismerem az itt élőket. Itt jártam általános és középiskolába, itt is dolgoztam, tanítottam 18 évig, a mai napig ebben a városrészben élek. Bármikor megtalálnak a körzetben élő emberek, várom a jelzéseiket. Az elmúlt években mintegy 800 millió forintos beruházás valósult meg a térségben, jórészt infrastrukturális és intézményfejlesztés. 2014-ben fejeztük be a Széchenyi városrész rehabilitációs programját. A járdák, utak és parkolók 70 százalékát sikerült felújítani. Közlekedéstechnikai fejlesztések is történtek, ami az ott élők szubjektív biztonságérzetét növeli. Parkolófejlesztések valósultak meg, a régiek felújítása mellett közel 60 darab új parkoló épült a Czakó Elemér úton, Malom úton és a Levendula gyógyszertár előtti területen. A Kaán Károly úton megépült egy 400 méteres járdaszakasz.

Természetesen szeretném, ha a terület tovább fejlődne, folytatni tudnánk az intézményi felújításokat. Ennek részeként azon dolgozom, hogy a Zengő óvoda belátható időn belül megújuljon. Másik nagy gond a csapadékvíz elvezetése. A Pozsonyi vasúti aluljáró felújítása fontos, de ehhez átfogó rendszerfelújításra van szükség. Mint ismert, jelenleg a csapadékvíz és szennyvíz elvezetése egy rendszerben folyik a városban. Csak akkor oldhatjuk meg véglegesen ezt a problémát, ha ezt szét tudjuk választani. Ez ügyben már tett is lépéseket az önkormányzat. Ehhez kapcsolódik a Kaán Károly úti terület csapadékvíz elvezetése, amelyhez több éve elkészült a pályázati anyag, mintegy négyszáz millió forintos értékben. Azóta viszont jelentősen nőttek a költségek, így ma már legalább 50 százalékkal magasabb ez az összeg. Forrást keresünk hozzá, mint ahogy az aluljárótól a Piros iskoláig húzódó kerékpárút közel 60 millió forintos felújításához is. Ugyanakkor rendkívül rossz minőségű a Széchenyi körút másik oldalán lévő járdaszakasz, aminek rekonstrukciója újabb 60 millió forintos nagyságrendű beruházás. Szükséges az Orosz és Malom mögötti szervízút felújítása és új parkolók kialakítása is. Mindegyik fejlesztést szem előtt tartjuk, de nyilvánvaló, hogy a város egészében kell gondolkodni, a források pedig végesek. Remélem, hogy a következő négy évben azért sikerül ezeket megvalósítani.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Tiszaderzs, Mi így szeretünk!

Rövid filmünk célja, hogy csatlakozzunk, ahhoz a megmozduláshoz, amit a Jerusalema tánc kihívás indított el – írják videójuk ajánlásában a résztvevők.

Tovább »