Tonnányi faanyag borult a munkásra

Lezárult annak a férfinak a büntetőügye Szolnokon, aki egy faipari cég üzemvezető-helyetteseként felelőssé tehető azért, hogy tonnányi faanyag borult az egyik munkásra.

Amint a Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya arról tájékoztatott, jogerős ítélet született a négy évvel ezelőtti eset kapcsán. 2016. október 4-én az egyik szolnoki faipari cégnél jócskán túlterhelt kézikocsival végeztek anyagmozgatást az üzemben. A kézikocsi kereke kitörött, és csaknem egy tonna faanyag borult az egyik munkásra, aki maradandó fogyatékosságot okozó sérüléseket szenvedett.

Az ügyben 2018. december 21-én emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság négy tárgyalást követően, 2019. október 30-án ítélet hozott. A büntetlen előéletű üzemvezető-helyettest foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 1 évre próbára bocsátotta. Ítélete indokolásában kimondta, hogy a vádlott azzal, hogy a kézikocsi üzemképes állapotának ellenőrzését elmulasztotta, hozzájárult ahhoz, hogy balesetveszélyes munkaeszköz használatával folyjék az anyagmozgatás az üzemcsarnokban.

Az ítélet ellen a vádlott és védője elődlegesen felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a másodfokú, jogerős döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét lényegét tekintve helybenhagyta. Az ügy másik, szintén büntetlen előéletű vádlottját, a cég munkavédelmi szaktanácsadóját a Szolnoki Járásbíróság 2019. május 8-án meghozott, aznap jogerős ítéletében, szintén foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 270 ezer Ft pénzbüntetésre ítélte.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest