Nekünk továbbra is Szolnok az első! – vallja Szalay Ferenc

Nem tagadja, váratlanul érte az egy évvel ezelőtti önkormányzati választások eredménye. Mégis úgy látja, ebből a helyzetből is ki lehet hozni a legjobbat, lehet együtt dolgozni, ha ugyanaz a cél: a város fejlődése. Szalay Ferenccel, Szolnok polgármesterével az elmúlt esztendőt értékeltük.

– A korábbi négy éves ciklus után immár 14 esztendeje megszakítás nélkül vezeti a várost, ám a 2019-es önkormányzati választások után a korábbitól egészen eltérő körülmények között. Mennyire érte váratlanul ez a helyzet, miben kíván más gondolkodást?

– Már a választások estéjén nyilvánvaló volt, hogy más eredményt vártunk. Az eredményt látva persze elgondolkodtunk azon, hogy miféle hibákat követtünk el. Mi úgy véltük, elegendő, hogy a város halad előre, fejlődik, emelkedik az átlagbér, a munkahelyek száma – a munkanélküliek aránya akkor alig 4 százalék volt Szolnokon -, az ipari parkot betöltöttük, a város gazdaságát gyakorlatilag újraépítettük.  Ehhez képest szembesültünk egy olyan kampánnyal, amely nem az értékek, hanem a gyűlölködés mentén haladt, s amelynek jelentős része az emberek felhergeléséről szólt a kormányzat, a Fidesz, a szolnoki városvezetés ellen. Tanulságos volt látni, hogy valójában nem program mentén, hanem csak az érzelmekre hatva működött egy kampány. Azóta kiderült, hogy az ellenoldal is éppúgy meglepődött a választási eredményeken, vagy talán még jobban, mint mi. Végül az új testület megalakulásakor a Szolnoki Többség 10:8 arányban képviselte a várost a közgyűlésben, az egyéni választókerületekből kilencet nyert, miközben a polgármestert a Fidesz adta. Jó darabig ez a felállás határozta meg a közgyűlés munkáját. Nem kevés tárgyalást követően eljutottunk oda, hogy ha már többségben vannak, vegyenek részt felelősséggel a város vezetésében. Így néhány hónapos tárgyalást követően kialakult a mostani rend: három alpolgármester dolgozik, az első számú helyettesem Fejér Andor, Miskolczi László elsősorban a városüzemeltetésért dolgozik alpolgármesterként, míg Györfi Mihály a humán területek egy részéért felel. A bizottsági munkában először olyan ajánlatot tettek, amire még sosem volt példa Szolnokon. Nem az arányosság elvét követve, hanem az egyéni képviselői helyek 9:3-as felosztása szerinti elosztást szavaztak meg, mint ha a többi képviselőt nem is Szolnok lakói választották volna meg. Azóta ez a bizottsági szerkezet jelentősen átalakult. Ehhez az kellett, hogy két képviselő – Fajcsák Károly és Ligeti József – a független működést választotta. Ők úgy döntöttek, hogy sem a Szolnoki Többséghez, sem a Fidesz-KDNP-hez nem kívánnak csatlakozni, kizárólag a város érdekében akarnak dolgozni.

Mindezek ismeretében sikerként könyvelem el, hogy a város fejlődése továbbra is töretlen. Elsősorban az Integrált Területfejlesztési Stratégia és a Modern Városok program határozza meg az irányokat, az elmúlt két évben 41 milliárd forintnyi forrás érkezett Szolnokra, rengeteg fejlesztés valósult meg. A térséget pedig segíti a Magyar Falu program, amely szinténtöbb százmilliós nagyságrendben hozott fejlesztést a környező kisebb településekre. A legfontosabb eredménynek azt tartom, hogy egy értékválasztás nélküli választás után mégis rá tudtunk lépni arra az útra, melyet eredetileg a Fidesz-KDNP választási programja tartalmazott. Ezek közül a legfontosabb a biztos megélhetés lehetősége, hogy a családoknak a gyermekeken keresztül a legtöbbet tudjuk adni, illetve hogy biztonságos környezet vegyen körül bennünket. Nagyon fontosnak tartottuk a kultúrát és a közművelődést, a sportot, mert úgy gondoljuk, fontos, hogy az embereknek jól érezzék magukat a városukban. Volt egy szlogenünk: nekünk Szolnok az első. Eszerint dolgozunk azóta is és azt gondolom, az ellenoldal is egyre inkább magáévá teszi ezt a gondolatot.

– Azért amellett, hogy az érzelmekre akart hatni, konkrét ígéretekkel is kampányolt a Szolnoki Többség. Miként látja ezek megvalósítását, létjogosultságát?

– A választási ígéreteik között több, most már inkább megmosolyogtató pont is van. Furcsa azt olvasni például, hogy új diagnosztikai központot építünk, amikor Szolnokon egyébként is két kórház és rendelőintézet működik, a Hetényi kórházban 13 milliárd forintos, a MÁV Kórházban kétmilliárdos fejlesztés valósult meg, háziorvosi rendelőket újítottunk fel. A másik fontos ígéret volt, hogy azonnal elindítják a Csáklya úti híd megvalósítását. Lehet ilyet mondani, csak a teljesítése egészen abszurd. Ha hozzátesszük, hogy a Csáklya úti híd önmagában még nem jelent megoldást, már látszik, mennyire átgondolatlanok az ilyen ígéretek. Ez a híd ugyanis a szandai elkerülő úttal együtt értelemezhető csak, hiszen a Martfű felől érkező 442-es két sávos út nem tudja elvinni a forgalmat építeni kell mellé egy másik kétsávos utat. A kettő csak együtt működik. Kállai Mária képviselő asszony fáradhatatlan munkájának és a város érdekérvényesítő képességének köszönhetően legalább a tervezéshez szükséges másfél milliárd forint, de a tervek elkészítése is kb. 25-27 hónap. Az építés ezt követően két-három év, összességében tehát közel öt év, ha felelősen számolunk, az összköltség pedig mintegy 30 milliárd forint lesz.

Ugyancsak nehéz értelmezni az ingyenes parkolóhelyek ígéretét. Azt szokták mondani, hogy szegényedik az ország. Ehhez képest 10 év alatt duplájára nőtt az autók száma a városban, miközben ugyanannyi parkolóhely maradt, ugyanolyan az úthálózatunk. Nem lehet a város közlekedését az említett Csáklya úti híd és az M4-es északi elkerülője nélkül megoldani, s a városi parkolóhelyek száma sem változik. Ha ingyenessé tesszük a parkolást, akkor mindenki számára ingyenessé válik, s az ott lakók azzal szembesülnek, hogy mégsem tudnak megállni. Tervezzük egy vagy két parkolóház építését a belvárosban, de érdemes megnézni a már működő, hasonló parkolókat. Hiába ingyenesek az első órákban, sokan mégsem veszik igénybe. Olyan megoldást kell keresni tehát, amit örömmel használnak az emberek, Szolnokon ugyanis egyelőre még nem része a közlekedési kultúrának a parkolóház.

Az egyik kedvenc ígéretem pedig az ellenzék választási programjából, hogy megállítják a térkövezést Szolnokon. Tudni kell, hogy valójában a környezetbarát gondolkodás, a könnyebb kezelhetőség miatt kezdtük el a térkövek lerakását. A térkővel burkolt járda ugyanis nem drágább az aszfaltnál, ellenben ha baj van, nem kell feltörni az egészet, elég csak a kérdéses néhány darabot felszedni, alatta megoldani a problémát, majd visszarakni a köveket. Emellett a térkő átengedi a csapadékot a földbe, nem a csatornarendszert terheli, ezért sokkal környezetbarátabb. Az pedig, hogy nekem térkőgyáram van, igazán kedves szólás. Elég egy kicsit utánanézni, rögtön kiderül, hogy a térkövet az ország négy-öt helyéről szállítják mindenhová.

– Mi az, amire büszke az elmúlt egy évre visszatekintve?

– Nagyon komoly eredmény, hogy elindult a Tiszaligeti Fürdő építése és lassan befejeződik a Véső úti fejlesztés, miközben a szabadstrand ezreket vonzott a Tiszához. Persze ezért is kaptunk hideget-meleget… Ráadásul a Véső úton nem csak megépítünk egy fürdőt, hanem egy új városrészt alakítottunk ki. Az egész környezet megújult az új úttal, csatornával, buszjárattal, sportkomplexummal. Nem csak szebb, élhetőbb lett az a terület, de ezáltal az ottani ingatlanok értéke is jelentős mértékben nőtt. Közben megújultak a templomok, a Művésztelep, készül a színház. Ha ezt turisztikai szempontból nézzük, egy olyan rendezett városképet látunk a RepTártól egészen a Művésztelepig, Szigligetitől a Kossuth térig, amely az ide érkező vendégek számára is vonzó lehet. Egyedül a Tisza Szállóval van még probléma, ami jelenleg se nem szép, se nem működik jól gazdaságilag, de folyamatosan keressük a megoldást. Mindenesetre lassacskán kialakul egy olyan belváros, amelyre méltán lehetünk büszkék. Emellett a 4-es út fejlesztése kapcsán egy új ipari park kialakítása is megtörtént a 32-es út mellett. Az egyik legfontosabb feladatunk pillanatnyilag, hogy a lehető legtöbb céget telepítsünk erre a területre.

– A koronavírus tavasz óta mindent felülírt, új helyzetet teremtett, új feladatokkal.

– Az elmúlt időszakot valóban a pandémia határozta meg. Szerintem Szolnok eddig kimondottan jól teljesített, hihetetlen összefogást tapasztaltunk, az emberek rendkívül fegyelmezettek, megértették a biztonsági előírások fontosságát és azt, hogy a nagy rendezvények elmaradnak. Sok tekintetben elé is mentünk az állami intézkedéseknek, kisebb rendezvényeket sem rendeztünk meg, vagy éppen az idősotthonokba beköltöztek a gondozók, ily módon védve a lakókat. Ezért óriási köszönet jár nekik! Persze a város költségvetését is a járványhoz kellett igazítani, 300 millió forintot különítettünk el a védekezésre. Nagyon komoly munkát végzett a hivatal, több mint 42 ezer maszkot osztottunk szét, az óvodák, bölcsődék, iskolák bezárása időben megtörtént, az ügyeleti rendszerek időben felálltak, lezártuk a játszótereket, közösségi tereket. A második hullámra ezüst-kolloidos védelemmel láttuk el az intézményeket, amely mindmáig hatékony. A költségvetés tervezésekor a jelenlegi helyzetben figyelembe kell venni, hogy kevesebb lehetőségünk van, ennek ellenére ügyeltünk rá, hogy bért ne kelljen csökkenteni az intézményeinkben.

– Újabb egy év múlva milyen előrelépéssel lenne elégedett?

– Ha jövő ilyenkor arról tudunk beszélni, hogy a városban élők egészségi állapota jó és nagyon kevés ember szenvedett a vírustól, akkor elégedett leszek. Ezzel egybecseng a város alapstratégiája, az egészséges életmódra nevelés, hiszen mindannyian tudjuk: ha egészség van, minden van. A fejlesztések tekintetében szeretném, ha látnánk már a Csáklya úti hídhoz kapcsolódó terveket, benépesülne az új ipari park és végéhez közeledne az M4-es elkerülő építése. A város vezetésével kapcsolatban pedig úgy gondolom, ha a közgyűlés munkája a mostanihoz hasonló marad, tudunk előre haladni. Ehhez pedig az kell, hogy minden képviselő észben tartsa, elsődleges feladata az esküje: Szolnok város fejlődéséért dolgozik. Úgy látom, ebben nagyon komoly előrelépés mutatkozik. Hát, maradjon is így!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Ünnepi megemlékezés Tiszafüreden

Az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak emléke előtt tisztelegtek Tiszafüreden, október 22-én. A megemlékezést a Városháza előtti 1956-os emlékműnél tartották. F. Kovács Sándor köszöntője után

Tovább »