Ismét benépesült a Művésztelep – képek

Új fejezet kezdődött a 118 esztendős Szolnoki Művésztelep történetében. Lezárult a Modern Városok Program keretében megújuló létesítmény fejlesztésének első üteme, a telepen élő művészek immár visszaköltözhettek felújított lakásaikba, műtermeikbe.

Amint Pogány Gábor Benő, a Szolnoki Művészeti Egyesület elnöke a szombati átadó ünnepségen fogalmazott, ez akkora újdonság a telep életében, mint egykor a megalakulása volt. A mostoha időjárás ellenére sokan látogattak ki a Képzőművészet Ünnepe keretében rendezett átadóra és megcsodálták a megújult épületeket, az új ruhába öltözött bástyát, az újonnan épület szobrászati és grafikai termet. Az ünnepségen részt vett Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége is.

Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára a beszédében hangsúlyozta: a művésztelep múltját és jelentőségét tekintve túlmutat az izmusok gyakran homályba vesző, vélt aktualitásán. Mint mondta, Szolnok időtálló, egyetemes művészeti értéket képvisel.

Amint Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere köszöntőjében kiemelte, ennek a projektnek köszönhető, hogy sikerült feltárni Szolnok múltjának eddig ismeretlen szeletét, amelyet a látogatók is megtekinthetnek majd a későbbiekben, s a tervek szerint hamarosan sikerül kialakítani egy négy kilométernyi hosszú, tematikus turisztikai sétányt is.

Verebes György, a Művésztelep vezetője ezt idézte fel, mennyire felborult a művészek élete a költözéssel és milyen jó érzéssel, lendülettel vetették bele magukat a munkába, amikor ismét visszakerülhettek megszokott környezetükbe.

A nap folyamán számos kiállítás nyílt, illetve lehetőség nyílt a Várkapu Látogatóközpont megtekintésére.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

[GALÉRIA] Elő a szánkókkal!

Kitörő lelkesedéssel vették birtokukba a havas Várkonyi téri szánkódombot a szolnoki gyerekek szombaton. Amint arról beszámoltunk, az NHSZ Szolnok közreműködésével a hét végén folyamatosan működik

Tovább »