Felújították! Újra működik a kunszentmártoni főtér éke

Eredeti elemeiből, de modern megoldásokkal újították fel a Kunszentmárton főterén álló 120 éves díszkutat. Az ünnepélyes átadót 2020. október 16-án tartották.

Az artézi kutat hazai támogatásból, közel 40 millió forint értékben restauráltatta az önkormányzat, melyhez 10 millió forint önerőt biztosított. A város emblematikus köztéri alkotását helyi vállalkozó végezte, aki áprilisban kezdte meg a munkát. A végeredmény az eredeti állapotot visszaadó, de modern gépészeti technológiával készült díszkút, amely 2017 után ismét működőképessé válhatott.

Az eseményen résztvevőket Boldog István országgyűlési képviselő, Hubai Imre megyei elnök és Wenner-Várkonyi Attila polgármester köszöntötte.

Utóbbi beszédében felidézte a kút 120 éves történetét. A 19. század végén épült alkotást az akkori képviselőtestület 2600 forint értékben építtette. Elmondta, a medence falát homokkövekből készült elemekből építették, az öntöttvas szobor pedig Cerest, a római mitológia istenasszonyát ábrázolja.

Kép: Kunszentmárton Facebook
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Tiszaderzs, Mi így szeretünk!

Rövid filmünk célja, hogy csatlakozzunk, ahhoz a megmozduláshoz, amit a Jerusalema tánc kihívás indított el – írják videójuk ajánlásában a résztvevők.

Tovább »