Bronzkori tömegsírt tártak fel Tiszafüred határában

Mint arról korábban beszámoltunk, régészeti ásatás kezdődött a tiszafüredi Majoros-halomnál, miután egy mezőgazdasági beruházás munkálatai során emberi csontvázra bukkantak.

A régészeti munkálatok mostani szakaszában azonban újabb érdekességek kerültek elő a föld alól: egy kb. harminc egyén maradványait tartalmazó tömegsírt, amely hazánkban elsőként sorolható a középső bronzkori Füzesabony kultúrához.

A feltárásba bekapcsolódott az MTA Régészeti Intézete, az ELTE TTK Embertani Tanszéke, a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tára és a debreceni Déri Múzeum is.

A feltárást a Kiss Pál Múzeum munkatársai kezdték meg Dr. Mester Edit régész, múzeumigazgató vezetésével még szeptember első felében. Mint azt a szakember akkor elmondta, egy bronzkori hulladékgödörre bukkantak, amelyben főleg állati eredetű csontokat találtak, de temetkezésre is használták a korabeliek. Ezen kívül egy kemence alapjait is feltárták, illetve egy közel teljes emberi csontvázat.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Ünnepi megemlékezés Tiszafüreden

Az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak emléke előtt tisztelegtek Tiszafüreden, október 22-én. A megemlékezést a Városháza előtti 1956-os emlékműnél tartották. F. Kovács Sándor köszöntője után

Tovább »