Összefogott Poroszló az utak felújításáért

Poroszló az egyik legnépszerűbb Tisza-tavi település, évről évre megújul. Idén nem csupán az önkormányzat fogott útfelújításba, hanem a helybeliek is, példás összefogással – írja a HEOL.

A helység a nyáron a Szállás.hu internetes portál adatai alapján a második legnépszerűbb hely a Tisza-tónál. A környék a pihenni vágyóknak és sportok szerelmeseinek egyaránt kedvelt helyszíne, nyaranta megtelik élettel, hatalmas az átmenő forgalom, és az utcák is zsúfoltakká válnak. A falu vezetése igyekszik erejéhez mérten évről évre szebbé és fejlettebbé varázsolni Poroszlót. A képviselő-testület határozata alapján 2020-ban az Ifjúság, a Malomudvar, a Verseny és a Székek utakat újítják fel, melyek új aszfaltborítást is kapnak.

– Első ütemben az Ifjúság, Malomudvar és Verseny út javítása és aszfaltozása megtörtént, jelenleg zajlik az utak padkázása – mondta el kérdésünkre a község polgármestere. Bornemisza János közölte azt is, hogy igyekeznek minden belterületi utat megújítani a következő öt évben. Egyéb terveik is akadnak: a közeljövőben szeretnék felújítani a művelődési házat, s hasznosítani is akarják az épületet.

– A nyáron közös munkával, lakossági összefogással megkezdődött a Napsugár és Tiszavirág utak járófelületének javítása is – tette hozzá. – A gát menti utcákban lakók a megújításhoz szükséges anyag megvásárlásával, kőzúzalékkal, az önkormányzatunk gépekkel és kézi erővel társult a kezdeményezéshez. Igazán elismerésre méltó, hogy Sztanojev Ákos helyi vállalkozó, aki a Napsugár úton lakik, megszervezte és koordinálta az anyagszállítást, s összefogta az utcában lakókat, hogy megvalósulhasson az útjavítás. Örvendetes látni, hogy a közös cél érdekében képesek az emberek összefogni, ez igazán példaértékű.

Dolgoznak az építők. A gát környéki útszakaszok is megújultak Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Fontos, hogy megőrizzük a felújított területek állapotát, hiszen a faluban sok mindenre kell fordítani a költségvetésből. Minden település nehéz helyzetben van. Így nem tehetjük meg azt, hogy egyes részeket néhány évente renováltatunk, miközben sok másra is szükség volna – fogalmazott Bornemisza János.

A közös érdekükért segített

A makadámutak csupán néhány éve estek át teljes megújuláson, azonban a hirtelen jó minőség a közlekedési sebesség növekedését is okozta, ami pedig újabb állapotromláshoz vezetett. Sztanojev Ákos, aki előzetesen megfinanszírozta és kezdeményezte a lakóközösség összefogását, elmondta, hogy az utcákban több mint százan laknak, s ő mindannyiukkal igyekezett beszélni az előkészületekről. Sokan lelkesedtek, volt, akit meg kellett győzni és volt olyan is, akit sajnos nem lehetett.

– Mind ezen az úton járunk, így be kell látni, hogy a mi érdekünk. A környék dinamikusan fejlődik, nagyobb a forgalom, s az amortizáció is. Sokan panziókat, szállásokat üzemeltetnek itt. Ők megértették, hogy érdekükben áll a javítás, s az utca lakóinak nagyjából ötven százaléka fizette is a rá eső anyagköltséget. Sajnos volt, aki azt mondta, nem érdekli a téma, s volt, akit nem tudtam elérni, így ez a saját költségem maradt. De most szebb, biztonságosabb és egységes az út – mondta Sztanojev Ákos.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest