Látássérültek a dalok szárnyán

Népdalszakkört is működtet 2020-ban a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete egy pályázat révén. A dalkör egyelőre szünetel, a dalok viszont addig is visszahallgathatók, a tagok így éltetik tovább a dalkört.

Az énekszó az elmúlt hónapokban rendszeresen felcsendült az Egyesület által fenntartott Móra Közösségi Térben Szolnokon. A népdalkör egyik oszlopos tagja Varga Józsefné, aki eddig minden próbán lelkesen gyakorolt.

– Már iskolásként is énekkaros voltam. Mindig közel állt hozzám a zene és a népdal, fontosnak tartom az effajta hagyományőrzést. A lányaim is néptáncoltak hosszú éveken át. Nagyon élveztem a szakkört, a hétköznapjaimat vidámabbá tették a közös gyakorlások- mondta Varga Józsefné. Majd egy Kodály Zoltán idézettel folytatta, amely kulcstartóján található. „Az ének szebbé teszi az életet, s az éneklők másokét is.”

Oktatónk, Magyarné Szűcs Erika csodálatosan énekel öröm volt tőle tanulni – tette hozzá a lelkes népdalos, aki látássérültként sokat tesz sorstársaiért is, hiszen Jászfényszarun és Pusztamonostoron is ő vezeti a megyei egyesülethez tartozó önsegítő csoportot.

– Számomra egy kihívás volt látássérült emberekkel énekelni, nekik új dalokat tanítani, ugyanakkor felemelő érzés is. Köszönöm ezt az élményt – mondta Magyarné Szűcs Erika a szakkör vezetője. Hozzátette, van egy Messenger csoportjuk, ahol tartják egymással a kapcsolatot, és ahol az összes dal visszahallgatható, amit a csoporttal megtanultak a szakkörön. Jelenleg így „él tovább” a szakkör, de remélem lesz további folytatása, esetleg egy újabb pályázat keretei között – zárta szavait.

A program a SzolnOK – Helyi akciócsoport támogatásával valósult meg. (A pályázat kódja: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00614). A programon a részvétel ingyenes volt.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Bürkös koncert Tiszafüreden és Karcagon

Hazánk egyik legismertebb, magyar autentikus zenekét játszó zenekarának koncertjére látogathatnak el október 23-án Tiszafüreden és Karcagon. Tiszafüred, 2020. október 23. 14:00. Deák tér Karcag, 2020.

Tovább »