Hol kötelező a maszk hétfőtől, milyen büntetéssel jár, ha valaki megtagadja?

Orbán Viktor miniszterelnök, illetve Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentették, hogy hétfőtől megváltoznak a maszkviselési szabályok, ennek értelmében sok olyan helyen is kötelezővé válik a védőmaszkok hordása, ahol idáig nem volt az. Időközben az ezzel kapcsolatos rendelet megjelent a Magyar Közlönyben is. Ezek alapján az Origo annak járt utána, hogy pontosan hol kell maszkot viselni, illetve ennek a mulasztás milyen szankciókat vonhat maga után.

Orbán Viktor a szeptember 16. kormányülés után elmondta, hogy kötelező lesz a maszkviselés a tömegközlekedés és a boltok mellett a bevásárlóközpontokban, mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, ügyfélfogadási irodákban.

Az Operatív Törzs szombati sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos részletezve a maszkviselési szabályokat, felhívta rá a figyelmet, hogy hétfőtől kötelező lesz a maszkviselés a bevásárlóközpontokban, a mozikban, színházakban, múzeumokban, könyvtárakban, a postai és egyéb ügyfélszolgálatokon is, továbbá a tömegközlekedési eszközökön túl azok megállóiban, váróhelyiségeiben is, valamint a sportlétesítményekben.

Kiemelte,

A RENDELKEZÉS ÉRTELMÉBEN AZ ARC ELTAKARÁSÁRA A SÁL VAGY A KENDŐ MÁR NEM LESZ ELEGENDŐ, SZABÁLYOS MASZKOT KELL VISELNI, ELLENKEZŐ ESETBEN BÜNTETNEK.

A tisztifőorvos azt is mondta: a szabályok be nem tartását szankcionálhatják, az üzemeltetők, működtetők maguk is felszólíthatják az illetőt a maszkviselésre, de rendőri segítséget is kérhetnek. Ezen kívül a kormányhivatalok népegészségügyi szakemberei is ellenőrizhetnek hétfőtől.

Müller Cecília külön hangsúlyozta, hogyaz orrot és a szájat is el kell takarni, mert cseppfertőzéssel terjed leginkább a vírus.

A szankcionálással kapcsolatosan időközben megjelentek a részleteket a Magyar Közlönyben. Ezek értelmében a maszkviselési kötelezettséggel kapcsolatos szabályokat – az üzletek, a mozik és a bevásárlóközpontok esetében a kereskedelmi hatóság, minden más helyen a kormányhivatal, a rendőrség pedig bármely helyszínen ellenőrizheti.

A MASZKVISELÉS BETARTÁSA AZ ÜZLETEK, BEVÁSÁRLÓKÖZPONTOK MOZIK ÜZEMELTETŐINEK FELELŐSSÉGE IS.

Ha az üzemeltető azt észleli, hogy valaki nem hord maszkot, akkor a jogsértő személyt a maszkviselésre felszólíthatja, ha az illető ennek ellenére sem vesz fel maszkot, akkor távozásra kell felszólítani és kiszolgálás is megtagadható tőle. Az üzemeltető csak akkor büntethető, ha semmit nem tesz a jogsértés ellen. Ez esetben a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján több fokozatban szankciót szabhat ki az üzletre is.

ELSŐ ALKALOMMAL FIGYELMEZTETÉST ALKALMAZ, MÁSODIK ALKALOMMAL 100 EZER FORINTTÓL 1 MILLIÓ FORINTIG TERJEDŐ BÍRSÁGOT SZAB KI, HARMADIK ALKALOMMAL AZ ÜZLETET, ILLETVE A HELYISÉGET LEGALÁBB 3 NAPRA, LEGFELJEBB EGY ÉV IDŐTARTAMRA IDEIGLENESEN BEZÁRATHATJA.

Az Operatív Törzs már említett sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor ezredest arról kérdezték, hogy a hétfőtől érvényes szigorúbb maszkviselési szabályok megszegőit azonnal megbüntetik-e a rendőrök, továbbá, hogy a rendőrség közreműködik-e a látogatási tilalmak betartatásában.

Lakatos Tibor erre azt válaszolta, hogya rendőrök eddig sem büntettek azonnal, és ezentúl sem fognak.A szabálysértési törvény a helyszíni bírságtól a szabálysértési feljelentésig lehetőséget ad, hogy a rendőrök eldönthessék, az elkövetett szabálysértés milyen szankciót kíván meg. Emlékeztetett rá, hogy tavasszal azt is mindig elmondták, hány állampolgárt figyelmeztettek a védelmi intézkedések be nem tartása miatt.

Lakatos felhívta a figyelmet, hogy már nem csak az állampolgárok és nem csak a rendőrség felelőssége a szabályok betartása, illetve betartatása.

AZ ÜZEMELTETŐKNEK, A KÖZLEKEDÉSI VÁLLALATOKNAK IS FELELŐSSÉGE VAN.

Végezetül hozzátette: a rendőrök, ahogy eddig, úgy a továbbiakban sem ellenőrzik a szociális intézményekben és a kórházakban a látogatási tilalom betartását. Mindenhol az intézményvezetők és az intézményben dolgozók felelőssége, hogy ezeket a szabályokat mindenki betartsa.

Ezek a maszkviselés szabályai a parlamentben

A pénteken Házbizottság azt az állásfoglalást hozta, hogy az országgyűlési képviselők és a nemzetiségi szószólók önkéntesen tartsák be az Országgyűlés Hivatala főigazgatója által korábban kiadott, a hivatali dolgozókra nézve kötelező járványügyi szabályokat.

Ezek a következők:

AZ ÉPÜLETEKBEN KÖTELEZŐ A MASZK VISELÉSE A TÖBBI KÖZÖTT A MELLÉKHELYISÉGEKBEN, A LIFTEKBEN, A FOLYOSÓKON, A KÖZÖSSÉGI TEREKBEN, A BÜFÉKBEN VAGY AZ ÉTTERMEKBEN. AKKOR IS KÖTELEZŐ A MASZK HASZNÁLATA, HA AZ ÉPÜLETBEN TÖBB MINT HÁROM EMBER RÉSZVÉTELÉVEL TARTANAK MEGBESZÉLÉST.

Maszkviselés az iskolákban

Az iskolákban alkalmazandó járványügyi szabályokat az Oktatási Hivatal honlapján lehet elérni.

Eszerint

A TANÍTÁSI ÓRÁKON ÉS FOGLALKOZÁSOKON NEM KÖTELEZŐ A MASZKVISELÉS, A KÖZÖSSÉGI TEREKBEN VISZONT IGEN.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a XI. Nemzeti Tanévnyitón a Kecskeméti Református Általános Iskolában, 2020. augusztus 30-ánFORRÁS: MTI/MÓNUS MÁRTON

Továbbá ott ahol nem tartható be az 1,5 méteres társadalmi távolság, az Emmi javasolja, de nem kötelezi a maszkviselést.

Kötelező jelleggel előírni a maszkok hordását az iskolákban nem lenne értelme, mivel ez a dolog a gyakorlatban nem megvalósítható. A tüneteket produkáló diákoknak, oktatóknak, más iskolai alkalmazottaknak pedig otthon kell maradniuk.

Müller Cecília ehhez még annyit fűzött hozzá, hogyamikor a szülők az óvodás és alsós tagozatos gyermekeiket elviszik az adott oktatási intézménybe, akkor nekik is kell maszkot viselniük, de csak a hőmérési pontig mehet, az iskola, óvoda küszöbét tehát továbbra sem léphetik át, még maszkban sem.

Arról, hogy pontosan milyen járványügyi szabályok vonatkoznak az iskolákra, itt olvashatnak részletesebben

Elméletileg büntetik azokat, akik nem viselnek maszkot a BKK-járatain

A Fővárosi Önkormányzat még szeptember 8-án rendelte el, hogy mostantól a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatainA MASZKOT NEM VAGY SZABÁLYTALANUL VISELŐ UTASOKAT AZ UTAZÁSBÓL TÖRTÉNŐ KIZÁRÁS MELLETT 8000 FORINTRA BÜNTETHETIK A BKK ELLENŐREI.Ennek ellenére sok budapestinek az a tapasztalata, hogy egyáltalán nem ellenőrzi a BKK a legtöbb járatán a maszkviselést, a budapesti városvezetés nem tudott érvényt szerezni saját döntésének. A jövő héttől azonban a koronavírus-helyzet már erősen indokolttá teszi, hogy a BKK vegye komolyan a rendeletet.

A MÁV és a Volán leszállítja a maszk nélkül utazókat

A MÁV szeptember 15-i közleményében azt írta:

AZOKAT AZ UTASOKAT, AKIK A VONATOKON ÉS BUSZOKON NEM HORDANAK AZ ORRUKAT ÉS SZÁJUKAT ELTAKARÓ MASZKOT, KENDŐT VAGY SÁLAT, AZNAPTÓL LESZÁLLÍTHATJÁK.

A szabály betartását kiemelten ellenőrzik majd.

Védőmaszkos utasok a Keleti pályaudvaron. Szeptember 15-től kizárhatóak az utazásból azok az utasok, akik nem hordanak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot, kendőt vagy sálat a MÁV-START és a Volánbusz járatainFORRÁS: POLYÁK ATTILA – ORIGO

Ettől a héttől a Volánbusznál is fontos változás lép életbe: az autóbusz-vezetők kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utas nem tartja be a maszkviseléssel kapcsolatos előírásokat, és a kötelezettségnek egyszeri felszólításra sem tesz eleget. Utazás közben a jegy- és bérletellenőrök ellenőrzik az előírás betartását, és egyszeri, eredménytelen felszólítás után, lakott területen megállva leszállítják az érintetteket.

Az Origónak adott interjújában Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta:nagyon fontos, hogy mindenki szigorúan tartsa be a maszkviselés szabályait, nemcsak a tömegközlekedésen, zárt terekben, rendezvényeken, hanem akkor is, amikor meglátogatja a nagyszülőket. A betegek száma emelkedik, és akkor lehet megelőzni a nagyobb járványt, ha mindenki szabályosan, szájat és orrot is eltakarva hordja a maszkot, és tartja a kétméteres távolságot.

Hogyan viseljük a maszkot?

A maszkviselés tehát véd a vírus ellen, de nagyon fontos, hogy betartsunk néhány alapvető szabályt:

  • A maszk fel- és levételekor alaposan mossunk szappannal vagy kézfertőtlenítővel kezet!
  • A maszkot viselése közben kívülről ne fogjuk meg, ne nyúlkáljunk hozzá az arcunkhoz, a szemünkhöz, az orrunkhoz, a szánkhoz, mert a vírus gyakran pont a szennyezett kezünkről kerül legtöbbször a nyálkahártyáinkra.
  • Az egyszer használatos szájmaszkot használata után azonnal dobjuk zárt szeméttárolóba!
  • A többször használatos, mosható maszkokat érdemes gyakran tisztítani, az elszennyeződött maszkok ugyanis kevésbé hatékonyak.
  • A maszk viselése nem jelenti azt, hogy elfelejthetjük a távolságtartást: ha lehetőség van rá, maszkban is tartsuk meg a másfél méteres távolságot (például boltban, sorban állás közben).
  • És végül mégegyszer a legfőbb szabály: a maszk akkor hatékony, ha a szájat és az orrot is teljes mértékben eltakarja.

Origo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest