Gördeszkával is figyelmesen közlekedjünk!

A Szolnok Városi Balesetmegelőzési Bizottság a városban közlekedő fiatalokat szólítja meg!

Ismét reneszánszát éli a fiatalok körében a gördeszka és nagytestvére a longboard, mellyel egyszerűbben és gyorsabban tudnak közlekedni a városi forgalomban, ezáltal könnyebben jutnak el a tervezett helyszínekre. A múlt héten egy 16 éves szolnoki fiú a kijelölt gyalogos-átkelőhely melletti kerékpáros átvezetésen akart nagy sebességgel, szabálytalanul átsuhanni, amikor elé haladt az úttesten közlekedő személygépkocsinak, ami elütötte. A fiú a baleset során súlyos sérülést szenvedett. A fiatalember figyelmét elvonhatta az is, hogy menet közben fülhallgatóval a fülében zenét hallgatott.

A gördeszka, a longboard és az elektromos gördeszka sporteszköz és nem jármű, tehát ezeket az eszközöket használó személyekre a gyalogosokra vonatkozó szabályok érvényesek. 

A gyalogos-átkelőhelyen átrobogó, vagy a járdán elsuhanó gördeszkás nem a gyalogos átlagsebességével (5-10 km/h) közlekedik, ezzel veszélyhelyzetet idézhet elő. A deszkázás közben történő zenehallgatás, vagy telefonhasználat jelentősen elvonja a közlekedő figyelmét és kevésbé tudja észlelni az úton váratlanul bekövetkező, veszélyes szituációkat, és ezekre késedelem nélkül reagálni.

Vigyázzunk egymásra, hogy mindenki épségben hazaérjen!

police.hu

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest