Elismerték a kunhegyesi öntözési közösséget is

Kunhegyes

A Kunsági Öntözési Szolgáltató Betéti Társaság Kunhegyesen, Jász-Nagykun-Szolnok megyében és a Hartai Öntözési Közösség Korlátolt Felelősségű Társaság Hartán, Bács-Kiskun megyében lát el vízgazdálkodási feladatokat. Az állam 10 éven keresztül 17 milliárd forint forrást biztosít az öntözéses gazdálkodáshoz kapcsolódó vízkeresleti és vízkínálati oldal fejlesztéseihez. Az Agrárminisztérium egy átfogó intézkedéscsomagot alkotott a vízkeresleti oldal fejlesztéseinek érdekében – írja a magro.hu.

Az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény végrehajtási rendeletének értelmében öntözési közösségként olyan gazdasági társaság vagy szövetkezet ismerhető el, amelynek tagjai az öntözési körzet területén található földrészlet használati jogával rendelkező mezőgazdasági termelők. Az öntözési közösség az öntözési körzet területén szántóföldi növénytermesztés és ipari zöldségtermesztés esetén legalább 100 hektár, kertészeti zöldség- és gyümölcstermesztés esetén legalább 10 hektár öntözésének lehetőségét biztosítja – írta a NAK.

Az öntözési közösségek elismerése iránti kérelmeket az öntözési igazgatási szervhez kell benyújtani, amely a kérelmeket a szakmai véleményével együtt felterjeszti az agrárpolitikáért felelős miniszternek. Az öntözési közösségeket a miniszter ismeri el.

A miniszter:

  • az öntözési közösség kérelme és az öntözési igazgatási szerv szakmai álláspontja alapján egyedileg vizsgálja az elismerési feltételek meglétét és a kérelem és valamennyi vonatkozó dokumentum benyújtásától számított 30 napon belül dönt a közösség elismeréséről;
  • ellátja az öntözési közösségek ellenőrzésével kapcsolatos feladatokat;
  • az elismert öntözési közösségekről mindenki számára a kormányzati honlapon ingyenesen elérhető nyilvántartást vezet, amely tartalmazza az öntözési közösség nevét, elérhetőségeit, öntözési körzetét, vezető tisztségviselőjének megnevezését.

Mindkét szervezet az Alföldön segíti a vízgazdálkodást

A kormányzati honlap nyilvántartása értelmében eddig két elismert öntözési közösséget ismertek el hivatalosan. A Kunsági Öntözési Szolgáltató Betéti Társaság (Kunhegyes, Jász-Nagykun-Szolnok megye) és a Hartai Öntözési Közösség Korlátolt Felelősségű Társaság (Harta, Bács-Kiskun megye) is az Alföldön működik. További részleteket itt lehet találni a két öntözési közösségről.

A NAK a magyarországi termelőket segítve készítette el az „Öntözést támogató hazai és uniós ösztönzők – az öntözési közösség tükrében” című útmutatót. A kiadvány többek között tartalmazza az öntözési közösségek elismerésének feltételeit, továbbá bemutatja az elismert öntözési közösséget támogató ösztönzőket. Ismerteti az uniós forráslehetőségeket, illetve a Nemzeti Földügyi Központ által elkészítendő környezeti körzeti terveket, amelyek kiváltják a szakhatósági engedélyeket. Az útmutató digitális változatából pedig letölthetőek azok az adatlapok, amelyek az öntözési közösségek elismerése iránti kérelemhez, valamint a környezeti körzeti tervek elkészítéséhez szükséges adatokat tartalmazzák – írták.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Kedden szükség lehet az esernyőre

Kedden erősen felhős, borongós időre számíthatunk, helyenként kisebb eső, átmeneti zápor is kialakulhat, északkeleten elszórtan egy-egy zivatar sem kizárt.  Az északnyugati szelet többfelé kísérhetik élénk, néhol

Tovább »