Bosszantja a karcagiakat az M4-es autóút terve

Az M4-es autópálya karcagi szakaszának tervezett útvonalával nem elégedettek a mezőgazdasági szereplők, mivel tönkreteheti az öntöző- és belvízcsatorna-rendszert, a külterületi vízgazdálkodást, így a termőföldeket is. A károk minimalizálása érdekében a 4-es főúttal párhuzamos nyomvonalon, a már megépült műtárgyak érintésével kell megvalósítani a beruházást – írta a Magyar Hírlap. 

Folyamatosan épül a Budapestet és Erdélyt összekötő M4-es autópálya, amely a fővárosból a nagykereki határárkelőn át egészen Nagyváradig ér majd a tervek szerint. Az autópálya érinti a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcagot is, ezt a jelenlegi koncepció szerint a már meglévő 4-es főúttól délre kívánják kiépíteni. Ez azonban a karcagi gazdatársadalomnak komoly problémát okoz, hiszen a tervezett útvonal kettészelné az ottani termőföldeket, illetve a sakktáblaszerűen elhelyezkedő, vízgazdálkodáshoz elengedhetetlen állami és magántulajdonú műveket is.

Nemcsak a csatornákat kötné el az új tervezet, hanem a meglévő öntöző- és lecsapolórendszert is félbevágja – nyilatkozta a Magyar Hírlap megkeresésére Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke és a Karcagi Nagykun Gazdakör vezetője. Ismertette, a mostani koncepció a karcagi határrész egynegyed részét érintené hátrányosan, ugyanis az amúgy is belvízzel és aszállyal küszködő területet elöntené a víz, tönkretenné a szántóföldeket, a talajok termőképességét, ezáltal elértéktelenedne a terület. Ez körülbelül nyolcezer hektárnyi termőföldet érint, valamint nagyjából hatvannyolc családi gazdaság megélhetését veszélyeztetné. Kérdésünkre elmondta, utoljára több mint öt éve történt egyeztetés a tervezőkkel, ezalatt viszont többször módosították a karcagi szakasz építési tervét, többek között leszűkült a tervezett útpálya, elmaradna a leállósáv kialakítása, ami rendkívül balesetveszélyes, mivel a biztonsági létesítmények nélkül két szalagkorlát közé szorulna az ország legforgalmasabb autóútja.

Origo

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Vasútmodellek hétvégéje

Kicsiknek és nagyoknak kellemes kikapcsolódást nyújthat az a kiállítás, amely szombaton és vasárnap látható Szolnokon, a VOKE CSomóponti Művelődési Házban. A Szolnoki Vasútmodellező Klub hosszú

Tovább »

Polgárőrök elismeréseit adták át – képek

Öt megye polgárőrei találkoztak szombaton Szolnokon. A regionális nagygyűlésen a szervezet legfontosabb elismeréseit adták át. Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye polgárőr szervezeteinek regionális

Tovább »