Térségi fejlesztések élénkíthetik a turizmust, a Tisza-tónál évtizedes elmaradásokat pótolnak

Révész Máriusz: Idén kerékpárutakat és -hidakat adtunk át, de számos további infrastrukturális projekt is megvalósult – írja a Magyar Hírlap.

A koronavírus-járvány ugyan rendkívül érzékenyen érintette a turizmust, ám az idén átadott fejlesztések hatására felértékelődhet a Tisza-tó, ahol a munkahelyteremtést, a térség népességmegtartó képességét erősíthetik a beruházások. Ezekről Révész Máriuszt, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztost kérdeztük.

„A Kisfaludy-program keretében a szálláshelyfejlesztés is megindult”
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

– A Tisza-tavon és a folyón idén beindult nyaralóhajózás lehetőségeiről tartott minapi tájékoztatón elhangzott, hogy a térség népességmegtartó képességét segíthetik az újabb fejlesztések. Melyekre gondolt?

– A Tisza-tó és a tágabb értelemben vett környezete olyan régió, amely fantasztikus turisztikai lehetőségekkel rendelkezik. Idén kerékpárutakat, -hidakat adtunk át, beindítottuk a nyaralóhajózást, és ezekhez kapcsolódóan számos infrastrukturális projektet valósí­tottunk meg. A fejlesztések azért is fontosak, mert a térség nehezen tudja megtartani a fiatalokat, ám a turizmus nagyon jó lehetőség a kedvezőtlen folyamatok megfordítására. Persze kompletten kell nézni, nem csupán a Tisza-tó, hanem a Felső-Tisza vidéke, a Zempléni-hegység, illetve a rengeteg vár együtt nyújthat vonzó alternatívát.

– Milyen beruházások kapcsolódtak ehhez a folyamathoz?

– A kormány 2017 végén döntött az Európa-szerte népszerű nyaralóhajózás meghonosításáról, amire 4,6 milliárd forintot biztosított. A kivitelezés tavaly kezdődött, és a húsz hajó beszerzése mellett a biztonságot garantáló rendszert is ki kellett építeni. A vízi rendőrség és a vízi mentők összehangolásán kívül a szükséges létesítményhálózatot is meg kellett teremteni. Ehhez kapcsolódott, hogy elkészült a Tisza-tó környezetének új térképe is. Az elmúlt ötven évben erre nem volt lehetőség, érthetően elavultak a térképek.

– A Tisza az utóbbi évtizedekben egyébként is vonzóvá vált.

– A 2000. januári ciánszennyeződés nagyon sokat ártott a Tisza megítélésének, ami külö­nösen a Szigetközbe látogatók számában mutatkozott meg. A környezet rendkívüli adottságaira fel kell hívni a figyelmet, és mellette kulturált körülményeket szükséges biztosítani. A térségben rengeteg középkori templom maradt meg épségben, aminek a jelentőségét az Európa-díj is mutatja, de ide el is kell jutni. A Felső-Tisza vidékén sok a gát, amely háromszáz–háromszázötven kilométernyi kerékpározásra alkalmas útvonalat jelent, ám ezt ki kell építeni. A kajak-kenu szövetséggel közösen vízitúrahelyeket építünk ki a Tisza mellett a Bodrogon is. Kiskörénél raftingpályát alakítunk ki, amely nemzetközi versenyek megtartására is alkalmas lesz. Furcsán hangozhat az Alföldön épülő raftingpálya, ám a londoni olimpián is csupán hatméteres szintkülönbségű volt a vadvízi kajakpálya, és ez itt is adott. A Poroszló és Tiszafüred közötti hidakkal körbezártuk a Tisza-tavi kerékpáros útvonalat. A népszerűsége már most is látszik, júliusban huszonegyezer kerékpáros kereste fel. Mivel ez a szakasz az Eurovelo14 része, további lehetőségek vannak. A nemzetközi hírű természetfotóssal, Máté Bencével a közeli Hortobágyi Nemzeti Parkban egy olyan madárles kialakításán dolgozunk, amely teljes csoportok számára teszi lehetővé, hogy a különleges közegben két-három méterről figyelhessék meg a madarakat. Rengeteg a vonzó lehetőség, de csak fokozatosan lehet megvalósítani az ötleteket. Jó úton járunk, és remélhetően ez a következő években az itt élőknek is vonzó jövőt biztosít.

– A térség rendelkezik már a szükséges szálláshelyekkel is?

– A Kisfaludy-program keretében a szálláshelyfejlesztés is megindult, de a programlehetőségek bővülésével egyre többen ismerik majd fel a lehetőségeket, és vállalkoznak régi tanyák, házak felújítására, amelyek nyugodt kikapcsolódást nyújthatnak a látogatóknak.

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights