Elmaradnak a nyár végi rendezvények, milliárdos óvodafejlesztés kezdődhet

Kép: szolnok.hu

Számos fontos döntés várt a képviselőkre a szolnoki önkormányzat napokban tartott ülésén. Milliárdokkal gazdagítják a megyeszékhelyt azok a pályázatok, melyeket megvitatott a közgyűlés.

Napirend előtt Tasnádi Zoltán önkormányzati képviselő a nagy nyári rendezvények sorsáról érdeklődött. Mint Szalay Ferenc polgármester elmondta, a táncos-zenés rendezvények esetében jelenleg csak az ötszáz fő alatti programok rendezhetők meg. Ezért olyan közkedvelt események, mint az augusztus 20-i programok vagy a Gulyásfesztivál idén elmaradnak.

A középiskolai ösztöndíjak esetében a képviselők egyhangú döntésének értelmében kétszeresére emelkedik a megpályázható összeg fejenként. Azaz egy sikeres, 4,5-es tanulmányi átlag fölött teljesítő, tanulmányi vagy sportversenyeken eredményes diák az eddigi ötvenezer forint helyett 100 ezer forintot kaphat egy tanévben.

Mint elhangzott, nehéz helyzet elé állította Szolnokot is a koronavírus-veszély, a költségvetésben komoly átcsoportosításokat kellett végrehajtani. Az önkormányzat várható bevételkiesése 2 milliárd forint, a koronavírus elleni védekezésre 300 millió forintot különítettek el. Nehezíti a helyzetet, hogy a pandémiás helyzet miatt a következő évi bevételek egy részével sem számolhat a megyeszékhely hivatala.

Ráadásul többszáz millió forintos kárt okozott a városnak a júniusi nagy esőzés. Számos iskola, óvoda, s egyéb intézmény szenvedett komoly beázások miatt, az önkormányzat ezért a kormányzat vis maior alapjához fordul.

Közel egy milliárd forintos támogatásnak köszönhetően két óvoda megújul, egy pedig újjáépülhet. A közgyűlésnek döntenie kellett arról, hogy beadja pályázatát erre a forrásra. A képviselők természetesen igent mondtak a fejlesztésre, így a konkrét elképzeléseket és terveket augusztus 31-ig kell benyújtani az illetékes minisztériumnak. Emellett szintén pályázati forrásból 160 millió forintot fordít a város négy játszótér modernizálására. A Csokonai-Gerle úton, a Moha úton, a Mátyás király úton, valamint a Tiszaligetben lesznek új játszóeszközök, ivókutak, új ütéscsillapító felületek.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest