Berobbant a koronavírus, mi történik? – Szlávik János infektológust kérdeztük

Meredek emelkedésbe kezdett a koronavírusos esetszám, egy nap alatt 132 újabb betegnél mutatták ki a covid-19-et – péntek délután be is jelentették az újabb szigorításokat. A Dél-pesti Centrumkórház infektológusa lapunknak elmondta: csütörtökön a náluk jelentkező 91 esetből mindössze öten voltak hatvan felett. Szlávik Jánost a szigorításról és az iskolanyitás veszélyeiről kérdeztük – üzent a vírusszkeptikusoknak is.

Immár 132 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 5511 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – közölte a koronavirus.gov.hu péntek reggel. Az új esetszám visszatért a márciusban átlagosan tapasztalt szintre, hazánkban április 10-én regisztrálták a legtöbb új beteget, 210 főnél mutatták ki akkor egy nap alatt a koronavírust.

„Valóban emelkedni kezdett az újonnan felismert koronavírusfertőzöttek száma itthon is, elképzelhető, hogy ez a szám még tovább fog nőni” – mondja lapunknak Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa. Az infektológus azonban megnyugtatott: „szerencsére az új betegek között elvétve fordulnak elő valóban betegek, ami azt jelenti, hogy nem nőtt a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma az elmúlt hetekben, vagyis az emelkedés egyelőre csak a fertőzöttek számában látszódik”. Hozzáteszi ugyanakkor, ez természetesen nem jelenti azt, hogy a közeljövőben ne fordulhatna elő az a helyzet, hogy egyre többen szorulnának kórházi kezelésre.

Szlávik a vírus lefolyása kapcsán óvatosan fogalmaz: „úgy tűnik, de ez csak egy érzés, hogy enyhébb a betegség lefolyása, egyre kevesebb ugyanis Európa-szerte a komoly tüneteket produkáló beteg”.Egyre több szakértő beszél arról, hogy a vírus egy enyhébb lefolyású mutánsa kezd terjedni Európában,

ám ezt még bizonyítani kell. 

Arról, hogy csökken a regisztrált betegek életkora, azt mondja: nem tudja a pontos számokat, de ő is tapasztalja a Dél-pesti Centrumkórházban: csütörtökön például a náluk jelentkező 91 esetből mindössze öt páciens volt hatvan éven felüli. „Látható tehát, hogy itthon is jóval alacsonyabb az átlagéletkor a korábbiakhoz képest” – hangsúlyozza. Szerinte a fiatalok többsége továbbra sem szorul kórházi kezelésre, náluk továbbra is főként időseket kezelnek.

Üzenet a vírustagadóknak

Szlávik János szerint nem lehet elmenni a folyamatos esetszámemelkedés mellett, főleg, hogy a jelenlegi szabályokat nem nagyon tartják be az emberek, így egészen biztos a szigorításban. Arra, hogy ez mennyiben érinti az iskolákat, azt mondja, erről nem tud nyilatkozni, mivel az Operatív Törzs határozza meg az intézkedéseket. Ám arra kitér, hogy minden oktatási intézmény kapott egy eljárásrendet, amit saját maguknak kell magukra alkalmazni, ennek módját pedig minden iskola maga dönti el.

Arra a kérdésre, hogy mekkora veszélyt hordoz a járvány terjedésére, hogy a gyerekek közötti távolságtartás betartása az iskolákban gyakorlatilag lehetetlen, és a maszkviselés sem kötelező azt válaszolja: „nem foglalkozom iskolákkal, én kórházi orvos vagyok”.A vírusszkeptikusoknak azt üzeni: haragszik rájuk,

„mert mindenhol felhívjuk a figyelmet az oltásellenes és vírusszkeptikus hangok terjedésének veszélyére, láthatjuk is, hová vezet ez és a szabályok lazulása: az emberek nem használnak maszkot, nem tartják a távolságot, nagyon sok az olyan rendezvény, ahol sok ember van maszk nélkül összezárva”. Mint hangsúlyozza, a vírus ezeken a rendezvényeken terjed, ezen pedig sürgősen változtatni kell. A járványügyi hatóságok jól látják, milyen gócpontjai vannak a járványnak, azt, hogy milyen rendezvényeken terjed a vírus, ezt ők tudják megmondani.

Sok a kérdés a vakcina körül

Szlávik János egyetért Anthony Fauci amerikai járványügyi szakértővel, aki azt mondja: kicsi az esély arra, hogy sikerül egy olyan nagy mértékben hatékony vakcinát előállítani a koronavírusra, ami legalább 98 százalékos garanciát nyújt a fertőzés ellen. Ennek kapcsán elmondja: az influenzaoltás is 70-80 százalékos hatékonyságú, arról nem is beszélve, hogy még nem tudjuk, a koronavírus elleni leendő oltóanyag a fertőződést, a súlyos lefolyást vagy a halálozást akadályozza majd meg; ahogy arról sincs fogalmunk, hányszor kell oltani és azt mikor kell megismételni.

A vakcinafejlesztés gyorsításának veszélyei kapcsán megnyugtat: „Egészen biztos lehet mindenki abban, hogy ha egy vakcinát törzskönyveznek, akkor az a vakcina hatékony és biztonságos lesz, és kevés mellékhatással fog bírni. Ezt üzenem az oltáselleneseknek”. Az mindenesetre biztos: az egészségügyi hatóságok döntik el, milyen hatékonyságú vakcinát engedélyeznek, azt viszont tudni kell, hogy a lakosság 50-60 százalékos átoltottsága szükséges egy nagyobb járvány elkerüléséhez: ez azt jelenti, hogyMagyarországon 5-6 millió embernek kell beadni a vakcinát a nagyobb járvány elkerülése érdekében.

A Dél-pesti Centrumkórházban továbbra is azokat tesztelik, akiknél felmerül a covid-gyanú, vagyis vannak már tüneteik: lázasak és köhögnek.

Mandiner

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights