250 éves a plébánia

Történeti kiállításra készül a Szent István király Római Katolikus Plébánia és a Györffy István Nagykun Múzeum. A részletekről dr. Nagy Molnár Miklós múzeumigazgatót kérdeztük.

Mint megtudtuk, 2020-ban 250 éves karcagi plébánia. Ebből az alkalomból a történetét bemutató kiállítást rendeznek ősszel a múzeumban.

A kiállítás méltó megrendezése érdekében a városban, az egyházközségben és a Nagykunságban található hitélethez köthető fotókat, tárgyi emlékeket, elszármazott papok és szerzetesek életére vonatkozó adatokat, a templom építése és szentelése emlékeit, valamint a katolikus város kulturális életét reprezentáló tárgyakat, fotókat, plakátokat, festményeket, nyomtatványokat szeretnék összegyűjteni.

A fellelhető egyházi és múzeumi adattár e tekintetben nagyon hiányos. A kiállításhoz az Egri Érsekségnél fellelhető dokumentumokat megkapják és az egyháznál található szerény gyűjteményt is, de a szervezők örömmel vennének családi képeket, tárgyi emlékeket, amelyek az elmúlt 250 év történetéhez köthetőek.

Az adományokat – természetesen a kiállítás után visszaadják – szeptember 30-ig várják a múzeumba vagy a plébániára.

infoKarcag

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights