Szlávik János: Az év végén lehet meg a hatékony oltóanyag

Budapest, 2020. április 22.
Szlávik János infektológus fõorvos, a Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében Budapesten 2020. április 22-én. A kórház látja el elsõdlegesen a koronavírusos betegeket.
MTI/Koszticsák Szilárd

A külföldi nyaralás rejthet veszélyeket, a koronavírus ugyanis még mindig itt van köztünk, sőt egyes országokban újra emelkedik az esetszám, de megfelelő védekezéssel még mindig sokat lehet tenni a fertőzés ellen – mondta Szlávik János az ATV Start című műsorában.

Az infektológus főorvos közölte: amikor a koronavírus megjelent, kétféle forgatókönyvvel számoltak a szakemberek. Az első, hogy a vírus egy idő után eltűnik, a másik, hogy a járvány lecsengése után is velünk marad. Az infektológus szerint jelenleg inkább az utóbbi valószínű. A főorvos szerint az emberek többsége még mindig betartja a járvány idején hozott szabályokat és ajánlásokat (mint például a maszkviselés vagy a gyakori kézmosás), ezzel pedig jelentősen csökkenhet annak az esélye, hogy újra megugrik a fertőzések száma. Szlávik úgy véli: mivel Magyarország nem elszigetelt ország, nem lehet kizárni azt sem, hogy külföldről újra egyre több ember hozza be a vírust. Felhívta a figyelmet arra, hogy a napi öt-tíz regisztrált esetszám csalóka, mivel a nem regisztrált esetekkel együtt ez a szám akár száz is lehet. Szlávik szerint a téli hónapokban újra problémát jelenthet majd az is, hogy a koronavírussal fertőzött betegeket megkülönböztessék az influenzában szenvedőktől. – Már most sokféle vakcinával kísérleteznek, valamikor az év végén lehet meg a hatékony oltóanyag, de nem tudni, hogy ez mikor juthat el Magyarországra is – jegyezte meg a szakember.

Magyar Nemzet

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Három baleset kedden

Újszászon, Jászárokszálláson és Kisújszállás közelében történtek közlekedési balesetek – tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság. Egy helyi lakos közlekedett kerékpárral Újszász belterületén 2020. augusztus 4-én 10 óra

Tovább »

Visszatér a napos idő

Csütörtökön kezdetben a Dunántúl középső és déli felén még szórványosan előfordulhatnak záporok, zivatarok, majd délután már csak néhol délen és nyugaton alakulhatnak ki.  Az ország nagy

Tovább »