Palackorrú Lebegő Kikötők várják a vízitúrázókat

2

Három Felső-Tisza menti település folyópartján született újjá a műanyaghulladék.

A PET Kupa szakemberei és önkéntesei az Aktív Magyarország Program támogatásával építettek kikötőket, hogy egyedi megoldással hasznosítsák a Tiszából gyűjtött hulladékot, illetve népszerűsítsék a Tisza és a partmenti települések látnivalóit. A kikötők Tiszakóród, Zsurk és Záhony Tisza partján épültek fel. A Zsurkon tartott átadón került sor a kikötők felavatására és forgalomba helyezésére.

A Palackorrú Lebegő Kikötő várja a megpihenni vágyó vizitúrázókat, fotó: MTI/Balázs Attila

A tiszai falvakat, látványosságokat gátak és sűrű ártéri erdők választják el a vízitúrázóktól. Kikötési hely alig-, információs tábla elvétve akad, pedig lenne miért megállni, lenne mit megcsodálni. A Palackorrú Lebegő Kikötőkkel a vízi utak és a parti látnivalók között nyílnak átjárók. A szakemberek biztonságos kikötési lehetőséget nyújtó, mini-pontonokat építettek fel Tiszakóród, Zsurk és Záhony közelében. A Lebegő Kikötőket rámpa köti össze a parttal, a fedélzeten elhelyezett tájékoztató táblákból pedig kiderül, milyen látnivalók és érdekességek várják a közelben a víz felől érkező túrázókat. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Tilki Attila országgyűlési képviselő, Pócsikné Vakula Ágnes, Zsurk polgármestere, Helmeczi László, Záhony polgármestere és Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója 2020. július 6-án ünnepélyes keretek között adták át a vízisport szerelmeseinek ezeket a vadonatúj létesítményeket.

Révész Máriusz a zsurki Lebegő Kikötő avatón, fotó: MTI/Balázs Attila

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki maga is napok óta a szervezőkkel, az ötletgazdákkal, valamint 12 gyermekkel együtt evez a folyón, ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy „a Tisza egyszerre gyönyörű és borzalmas vizuális élményt nyújt. Csodálatosak az érintetlen erdők, a bedőlt fák, a természeti környezet, ugyanakkor sajnos a Tisza úgy néz ki, mint egy szemétlefolyó. Folyamatosan tele van hulladékkal, többek között iszonyatos mennyiségű PET palackkal. Éppen ezért fantasztikus, hogy van ma egy csapat Magyarországon, akik a PET palackok gyűjtésében láttak fantáziát. Ezt 8 év után sikerült olyan szintre hozniuk, hogy emberek szabadságot vesznek ki a Tisza folyó takarításáért, miközben fergetegesen érzik magukat. Kormánybiztosként pedig nem csak azt látom feladatomnak, hogy az aktív életmódot hirdessem, hanem azt is, hogy a környezetvédelemért is tegyek.”

Tiszából gyűjtött, szelektált és aprított műanyag hulladékból speciális eljárással készültek el a préselt hulladéklemezek, majd a méretre vágott műanyag pallók.  A műanyag palackok kupakjait, a mosószeres flakonokat és üdítőitalos rekeszeket gyakran vegyes anyagokból gyártják, és ezeket csak megfelelő technológia alkalmazása mellett lehet szétválasztani. Az eljárás során szétválasztják a propilént és az etilént. Utóbbit aztán magas hőmérsékleten megolvasztják, és nagy nyomáson lemezzé préselik. Végül a kihűlt és megkeményedett, végleges formájukat elnyert lemezeket méretre vágják.

„Sajnos az ukrán oldalon a szeméttelepek túl közel vannak a folyóhoz, és magas vízszintnél a Tisza ezeket kimossa. Tehát szükség van olyan komplex programokra, egyéni kezdeményezésekre, melyek országhatáron átnyúlóan, akár saját, akár uniós forrásokat felhasználva tesznek valamit ennek elhárítására, felszámolására. Mivel azonban a legmodernebb technológiák – mint például a tavaly üzembe helyezett tiszai uszályok – sem képesek minden hulladékot felfogni, így szükség van az emberi erőre is. Ennek pedig az üzenetértéke a legfontosabb – elsősorban a fiatalok számára –, hiszen mindenki tehet azért, hogy védje a környezetét. Ezzel együtt pedig egy jó ötlettel, valamint a hulladékban rejlő nyersanyag hasznosításával fantasztikus, illetve hasznos dolgok születhetnek”, osztotta meg gondolatait Tilki Attila országgyűlési képviselő.

A kikötő stabilitását fémszerkezet adja, lebegőképességét pedig a Tiszából kigyűjtött pillepalackok biztosítják. Sok kis PET-palack együtt hatalmas felhajtóerőt tud kifejteni. A PET Kupa zászlóshajója, a pillepalackokon lebegő PETényi, két tonna hulladékot is elbír a fedélzetén. A megépítésekor szerzett tapasztalok alapján készültek el a Palackorrú Lebegő Kikötő tervei.

A kikötő összeszerelése Tiszakóródnál, ahol a Túr siet a Tiszába: https://www.facebook.com/petkupa/videos/698694250677018/

„Több hónapon keresztül kísérleteztünk azon, miként lehet a vegyes összetételű műanyaghulladékból olyan új nyersanyagot készíteni, amely megolvasztva és formába öntve alkalmas műanyag deszkák készítésére. A Tiszából gyűjtött műanyag palackok pedig stabil felhajtóerőt biztosítanak a kikötőnek. Bízunk benne, hogy a most megvalósított prototípusok beválnak, és a jövőben több hasonló, újrahasznosított anyagból gyártott kikötő létesülhet a Tisza mentén”,  mondta el az avatón Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója, a Lebegő Kikötő ötletgazdája.

Épülő kikötő Tiszakóródon a Túr torkolatnál, fotó: PET Kupa

A kikötő stabilitását fémszerkezet adja, míg lebegőképességét a Tiszából kigyűjtött pillepalackok biztosítják. Sok kis PET-palack együtt hatalmas felhajtóerőt tud kifejteni. A PET Kupa zászlóshajója, a pillepalackokon lebegő PETényi, két tonna hulladékot is elbír a fedélzetén. A megépítésekor szerzett tapasztalok alapján készültek el a Lebegő Kikötő tervei.

https://www.facebook.com/watch/?v=3104612106271884

Stabil fémszerkezet
Az összeszerelő műhelyben acéltermékeket vágtak méretre és hegesztettek össze a szakemberek, majd a végső formába került minden egyes alkatrész.

https://www.facebook.com/watch/?v=378331303119713
https://www.facebook.com/watch/?v=378331303119713

Műanyag hulladékból deszka

A Tiszából gyűjtött, szelektált és aprított műanyag hulladékból speciális eljárással készültek el a préselt hulladéklemezek, majd a méretre vágott műanyag pallók. 
A műanyag palackok kupakjait, a mosószeres flakonokat és üdítőitalos rekeszeket gyakran vegyes anyagokból, etilénből és propilénből gyártják és a kettőt csak megfelelő technológia alkalmazása mellett lehet szétválasztani egymástól. Az eljárás során a szeparátorral először a folyami üledéket távolítják el, majd szétválasztják a propilént és az etilént. Utóbbit aztán magas hőmérsékleten megolvasztják, és nagy nyomáson lemezzé préselik. Végül a kihűlt és megkeményedett, végleges formájukat elnyert lemezeket méretre vágják. A szakemberek szerint a folyami hulladékból készült végtermék jól megmunkálható.

https://www.facebook.com/watch/?v=709517906287996

Utolsó simítások

A tartósság érdekében vízállóvá vált a fémszerkezet.

https://www.facebook.com/watch/?v=261536695169379

Az összeszerelés Tiszakóródnál, ahol a Túr siet a Tiszába

A Palackorrú Lebegő Kikötő története – Az összeszerelésEljött ez a nap is…vízre bocsátottuk az első palackorrú kikötőnket 🙂 Tiszai palackokon úszik, a fedélzet pedig tiszai újrahasznosított műanyag. A fiúk egész nap keményen dolgoztak, de nem állnak meg mert a héten 3 kikötőt kell összeszerelniük. Tiszakóródon lesz az első hivatalos megnyitó amit majd Zsurk és Záhony követ 🙂 Tartsatok velünk! vízre fel!#palackorru #lebegokikoto #petkupa #tisza

Közzétette: Pet Kupa – 2020. július 4., szombat
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Három baleset kedden

Újszászon, Jászárokszálláson és Kisújszállás közelében történtek közlekedési balesetek – tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság. Egy helyi lakos közlekedett kerékpárral Újszász belterületén 2020. augusztus 4-én 10 óra

Tovább »

Visszatér a napos idő

Csütörtökön kezdetben a Dunántúl középső és déli felén még szórványosan előfordulhatnak záporok, zivatarok, majd délután már csak néhol délen és nyugaton alakulhatnak ki.  Az ország nagy

Tovább »