Önbíráskodás bűntette

Kép: infoKarcag

A Karcagi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi és egy nő ellen önbíráskodás bűntette miatt.

A kunmadarasi férfi még 2019 év elején megvásárolta a sértett üzletrészét egy Kft-ben.

A férfi 2019. június 18-án telefonon felhívta a sértettet, hogy tudomása szerint a sértett fél millió Ft-ot kapott, mert a cég telephelyének kulcsait átengedte másnak. Úgy gondolta, hogy annak a pénznek a fele őt illeti. A sértett szerint a férfinek nem jár a pénzből, ezért megtagadta annak kifizetését. A férfi emiatt megfenyegette, ha nem ad legalább 200.000 Ft-ot,”baja lesz” a családjának. A fenyegetés hatására másnap végül a sértett eleget tett a követelésnek.

2019. november 14-én a vádlottak a sértett karcagi lakóházához mentek és felszólították, hogy a Kft működéséből eredő, a sértettet terhelő 235.000Ft tartozást adja meg. A vita során megfenyegették, hogy hívják az „ erősítést” és családja testi épsége kerül veszélybe. A fenyegetés hatására a sértett 50.000 Ft-ot adott át a férfinak.

2019. november 19-én a férfi élettársa, a másik vádlott kereste fel a sértettet, hogy még nem számolt el a tartozás minden részével, adja meg a fennmaradt összeget, mert ellenkező esetben a férfi a többiekkel együtt fogja felkeresni és akkor „kő-kövön” nem marad. A fenyegetést a sértett komolyan vette és ezért 160.000 Ft összeget a nőnek átadott.

Az ügyészség indítványozta a Karcagi Járásbíróságnak, hogy a vádlottakkal szemben tárgyalás mellőzésével hozzon büntető végzést és próbaidőre felfüggesztett börtön büntetést szabjon ki, valamint az átvett összegek tekintetében vagyonelkobzást alkalmazzon.

Az önbíráskodás 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a Btk szerint. A törvény akkor tekinti a cselekményt önbíráskodásnak, ha az elkövető abból a célból, hogy jogos, vagy jogosnak vélt vagyoni igényének érvényt szerezzen, mást erőszakkal, vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen, vagy eltűrjön.

infoKarcag

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Sok eső jellemezte a júliust is

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére júliusban átlagosan 96 milliméter csapadék hullott, ami több mint másfélszerese a sokéves 7. havi értéknek. Az átlaghőmérséklet 21,7 Celsius

Tovább »

Tisza-tó: rekord biciklis forgalom

Júliusban 18 075, a duzzasztóművön áthaladó kerékpárost számlált a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnöksége, ami új abszolút havi rekord. 2020 júliusában 18 075 bringást regisztrált

Tovább »

Lopás a mezőtúri strandon

Ismeretlen személy ellopta egy helyi lakos őrizetlenül hagyott táskáját – melyben többek között a sértett mobiltelefonja, napszemüvege és papucsa volt – a mezőtúri strandfürdő úszómedencéje

Tovább »