Koronavírus: melyik üzletág nyer, és melyik veszít?

A koronavírus arra késztetett minket, hogy újraértékeljük viselkedésünket és szokásainkat, különösen, amikor az üzleti világról van szó. Mindazon tevékenységeinket, melyeket egykor normálisnak tartottunk, most új megvilágításba kellett helyeznünk.

Vállalatok a világ minden táján arra kényszerültek, hogy megszüntessék az emberi érintkezést, hogy csökkentsék a fertőzés terjedésének mértékét. A kérdés az, hogy az egyes vállalatokat hogyan érintette, s érinti a koronavírus?

A koronavírus üzleti nyertesei és vesztesei

Három kategóriát különböztethetünk meg:

  1. A nyertesek – iparágak, amelyek profitálnak
  2. A vesztesek – iparágak, amelyek szenvedni fognak
  3. Közbülsők – iparágak, amelyek elakadhatnak középen

A nyertesek

A nyertesek profitálni tudnak a világjárványból, sőt, akár a korábbinál is komolyabb sikereket érhetnek el. Ezen ágazatokban működő vállalatoknak csak az alapvető kompetenciaszinteket kell alkalmazniuk a virágzáshoz. Ezenkívül agresszív megközelítést kell alkalmazniuk abban az értelemben, hogy új üzleti lehetőségekbe fektetnek be, ezáltal ösztönözve saját növekedésüket.

E-kereskedelem

Az otthon ragadt emberek létszámának növekedése miatt az online vásárlás sosem látott fellendülésen esik át. Az olyan óriások, mint az Amazon, akár 100 000 új pozíciót is meghirdetnek a növekvő kereslet miatt. A kisebb vállalatoknak, akik nem voltak felkészülve a hirtelen növekedésre, átmenetileg fel kellett függeszteniük az új megrendelések fogadását a lemaradások megszüntetése érdekében.

Szórakoztató platformok

A videó streaming szolgáltatások, mint például a Netflix és az Amazon Prime is magasabb nézettségről számoltak be, és népszerűbbek, mint valaha. Az online szerencsejáték-platformokon, mint például az online kaszinók, szintén megnövekedett kereslet tapasztalható.

Mivel a hagyományos kaszinók bezártak, a játékosok rekord számban gyűltek az online platformokra, hogy kielégítsék szerencsejáték-szenvedélyüket. Szerencsejáték-szakértőnk, Sultés Szilvia elmondása szerint a magyar online kaszinók a játékosok elsődleges célpontja, olyan élő kereskedő játékokkal, mint a rulett és a blackjack.

A vesztesek

A veszteseket sújtja a válság a leginkább. Még ha ezeknek a vállalkozásoknak sikerül is a felszínen maradni, komoly pénzügyi károkat és nehézségeket kell elszenvedniük. Ez elővigyázatosságot igényel, amely magában foglalja a költségek csökkentését, a kockázatos tevékenységek befejezését és a jövőre való felkészülést, amikor a körülmények stabilizálódnak.

Idegenforgalom

A társadalmi távolságtartást szabályozó rendeletek jelenleg tiltják a nélkülözhető utazásokat, ami azt jelenti, hogy az idegenforgalmi ágazat komoly visszaesést él át. Az Egyesült Államok Utazási Szövetsége szerint a koronavírus miatt körülbelül ötmillió munkahely szűnik meg az idegenforgalmi szektorban. A helyzet borús szerte a világon, az európai síközpontok például a teljes szezonra bezártak.

Kiskereskedelem

A tipikus kiskereskedelmi üzletek nyitvatartásának szükségessége megszűnt, mivel az emberek nem engedhetik meg maguknak, hogy otthonaikon kívül tartózkodjanak. A bevásárlóközpontok, butikok és szakáruházak hetekre bezártak, és a helyreállásukhoz több hónapra lesz szükség. Az egyetlen kivételt az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak jelentik, mivel ezek alapvető fontosságuk miatt továbbra is nyitva lehetnek.

A közbülsők

A közbülső szegmens komoly döntés előtt áll. Ha továbbra is folytatják üzleti tevékenységüket, változtatások nélkül, akkor kudarcot vallhatnak. De ha üzleti modelljüket úgy alakítják ki, hogy az megfeleljen a jelenlegi piaci körülményeknek, akkor sikerrel járhatnak, s szilárd alapokkal rendelkezhetnek majd a jövőre nézve.

Banki szektor

Számos magánszemély és vállalkozás küzd majd hamarosan adósságainak megfizetésével, és a bankok közvetlenül érintettek lesznek. Azonban, ha képesek alkalmazkodni ezen megváltozott körülményekhez, s veszélyeztetett ügyfeleik számára segítséget nyújtanak, az jó ügyfélkapcsolatokat és lojális ügyfeleket fog szülni.

Gyártóipar

A feldolgozóipari vállalatok is nehézségekbe ütközhetnek, hogy fejüket víz felett tartsák, hiszen sokuk termékei iránt a kereslet csökkent. Az alkalmazkodóbb vállalkozások azonban kihasználhatják ezt azáltal, hogy szélesítik termékpalettájukat, amelyek megfelelnek a jelenlegi piaci környezeti igényeknek. Például a BYD, a kínai járműgyártó új gyártósorokat állított be olyan termékek gyártásához, mint a kézi fertőtlenítők.

Konklúzió

A koronavírus-válság valamilyen formában minden iparágra kihat. Az a mód, ahogyan az egyes vállalkozások döntenek afelől, hogy hogyan reagálnak a megváltozott piaci környezetre, lehet a jövőbeni sikerük kulcsa. Azok az iparágak, amelyek képesek adaptálni üzleti modellüket a változó fogyasztói igényekhez, sokat profitálnak, míg azok, amelyek hátradőlnek, és nem tesznek semmit, szenvedni fognak. Alapvető fontosságú, hogy éberek és nyitottak legyünk a változásokra, hogy a koronavírus hatása ellenére sikeres üzleti vállalkozásként kerülhessünk ki a nehéz időkben.

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights