A tervszerű, higgadt, kiszámítható védekezést nem szabad feladni

Budapest, 2018. december 7.
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.
MTI/Szigetváry Zsolt

A magyar védekezés bevált – jelentette ki Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, aki a Nemzeti Konzultáció fontosságáról, a munkahelyek és a gazdaság védelméről, Veszprém és környékének széleskörű felújításáról, valamint az Európai Uniós támogatásokról is beszélt.

– Most úgy érzem, hogy jól van beállítva a védekezés intenzitása, erőkifejtése és szabályozottsága, tehát ha tartjuk azt, ahogy eddig éltünk és ahogy eddig együtt éltünk a vírussal, akkor nem lesz baj – jelentette ki Orbán Viktor. Hangsúlyozta, ma Magyarországon minden rendelkezésre áll, ami a védekezéshez kell, és bár az embereknek jó okuk volt az aggodalomra március környékén, amikor az egész világ fölkészületlenül állt egy ilyen járvány előtt, utóbb kiderült, hogy

a magyar egészségügyi rendszer Európa egyik legjobban teljesítő egészségügyi rendszere.

Orbán Viktor szerint a nemzeti konzultáció azért is fontos, hogy a következő hullám elleni védekezésre úgy fussunk rá, hogy ne legyen vita semmiről, az egyetlen feladat a intézkedések konzekvens betartása maradjon mind a kormány, mind az állampolgárok részéről. A miniszterelnök elmondta,

továbbra is az idősek vannak a legnagyobb veszélyben, így nagyon fontos, hogy az irántuk való szeretet ne csak szép szavakban, de fegyelmezett viselkedésben is megnyilvánuljon.

Mint mondta, a védekezés szintje jelenleg jól van beállítva, nem szabad kockáztatni.

Hozzátette, ez sok ember számára jelent komoly anyagi, egzisztenciális megterhelést, például az előadóművészeknek, de túlélésük feltételei biztosítottak. Orbán Viktor kifejtette, gondoskodni kell a könnyűzenével foglalkozó művészekről is, erre 5 milliárd forintot különített el a kormány: a Turisztikai Ügynökség programja alapján garázskoncertek megszervezésével biztosítják majd, hogy alkothassanak a művészek. Speciális műfaj a cigányzene, így ők különösen bajban vannak – hangsúlyozta. Kifejezetten az ő megsegítésükre 800 millió forintot biztosítottak. – Amit lehetett, azt megtette a kormány – húzta alá a miniszterelnök.

A járvány előtt mintegy 4 és fél millióan dolgoztak, most 31 néhány ezerrel kevesebben – mondta el a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaügyi adataival kapcsolatban Orbán Viktor. Bár a veszélyhelyzet ideje alatt a foglalkoztatottság lendülete megtört, azonban ezt sikerült visszaállítani. – Teljesítettük, amit vállaltunk – jelentette ki a miniszterelnök utalva a kormány ígéretére, miszerint ahány munkahelyet tönkretesz a vírus, annyi új munkahelyet teremtenek. A miniszterelnök arról is beszélt,

nem éri be a szomszédjaink vagy a nálunk nagyobb gazdaságok, szerencsésebb történelmi gazdaságok sikeres intézkedéseinek átvételével, hanem olyan különleges magyar speciális válságkezelő lépéseket szeretnének kitalálni, amelyekkel előnyre tudunk szert tenni a válság időszakában, vagyis – Matolcsy György szavaival élve – kanyarban tudunk előzni.

Elmondta, egyszerű, gyorsan igénybe vehető eszközöket adtak, a miniszterek pedig átalakítások és fejlesztések bevetésével igyekeznek segíteni a bajba jutott ágazatoknak és cégeknek. Ezt kell neki kormányfőként összefogni egy átfogó gazdaságpolitikává és úgy gondolja, sikerülni is fog.

– A magyarok meg vannak arról győződve, hogy a miénk a világ legszebb országa és nem is tévednek

– jelentette ki a miniszterelnök. Sokan itthon töltik a nyarat, így országunk szépségét még többen vehetik majd észre. 2023-ban Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa, így nem lehet koszos, viharvert, a maga szépségében kell bemutatni a várost. Itthon nem minden vadonatúj, így Veszprém Gizella városa sem. – Nem baj, ha idős és megviselt, de legyen méltóságteljes, nagyvonalú, mutasson olyan sajátos érzést, esztétikumot, amit máshol nem lehet megtalálni – mondta Orbán Viktor. Kifejtette: sikerült megegyezni Navracsics Tibor volt miniszterelnök-helyettessel, aki az egész programot kézbe veszi, összesen majdnem 100 milliárdot szánnak a térségre.

A miniszterelnök hangsúlyozta: az EU-tól kapott támogatásokkal gyakorlatilag a nyugati vállalatok által kivitt pénz egy részét kapjuk vissza. Szavai szerint a Brüsszelben kiharcolt plusz mintegy ezermilliárd forintnyi forrást egyebek mellett a teljes magyarországi vízrendszer felújítására költik.

Magyar Nemzet

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Nyugodt lesz a csütörtök

Csütörtökön záporok, zivatarok leginkább keleten, északkeleten fordulhatnak elő, máshol sem lesz felhőtlen a napsütés, de alapvetően nyugodt időre lehet számítani.  A délnyugati szél ismét többfelé lesz

Tovább »

Több helyről is loptak

A nyomozók őrizetbe vették azt a jászapáti férfit, aki a megalapozott gyanú szerint több vagyon elleni bűncselekményt követett el fiatalkorú társával – írja a police.hu.

Tovább »

Tablet volt a zsákmány

A nyomozók őrizetbe vették a jászkiséri férfit – írja a police.hu. Ismeretlen személy bement egy jászkiséri családi házba 2020. szeptember 21-én 4 óra 30 perc

Tovább »